Srbija jača vojnu saradnju sa Francuskom

Još jedan znak udaljavanja od Rusije kao vojnog dobavljača

9568 pregleda 17 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Rojters
Aleksandar Vučić, Foto: Rojters

Srbija želi da osnaži saradnju u vojnoj industriji sa Francuskom i nastoji da kupi avione “rafal”, rekao je juče predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je juče najavio da će sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom imati važne razgovore 8. aprila u Parizu.

“Jedna od važnih tema biće namjenska industrija i saradnja naših namjenskih industrija”, rekao je Vučić na sjednici Vlade, mislići na odbrambene industrije.

Srbija, koja ima jednu od najvećih armija na Balkanu, i dalje oslanja na sovjetske letjelice, poput lovaca MiG-29 i helikoptera MI-35, zajedno sa ruskim raketama i tenkovima. Takođe je kupila kineski protivvazdušni raketni sistem i borbene dronove, piše Rojters.

Vučić je rekao da će tema razgovora sa Makronom biti i nuklearna energija, bez koje, po njegovoj ocjeni, Srbija neće moći u budućnosti da zadovolji potrebe za električnom energijom, prenijela je Beta.

Srbija je već kupila “Erbasove” helikoptere H125M i transportne avione, “mistral” rakete zemlja-vazduh i “Talesove” radare.

Beograd takođe nastoji da ojača saradnju sa “Erbasom” putem održavanja i razvoja helikoptera H125M u Srbiji, kao i potencijalne zajedničke proizvodnje borbenog drona.

“Nastavljamo i ubrzavamo saradnju u nabavci ‘erbas’ helikoptera”, rekao je Vučić.

Vučić je u januaru rekao da će Srbija 2024. potrošiti oko 740 miliona eura na novu vojnu opremu.

Srbija nastavlja razgovore o nabavci 12 aviona “rafal” od francuske kompanije “Deso”, rekao je Vučić. On je prošle godine kazao da je cijena aviona procijenjena na oko tri milijarde eura.

Rojters podsjeća da je Hrvatska 2021. od Francuske kupila 12 polovnih “rafala” za 999 miliona eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je juče da prvu isporuku od šest aviona očekuju da kraja aprila.

Srbija je smanjila vojnu saradnju s Moskvom nakon što je Rusija napala Ukrajinu i osudila je tu invaziju. Međutim, za razliku od Evropske unije i drugih zapadnih zemalja, nije uvela sankcije Moskvi.

Bonus video: