AFP: Budućnost Srbije je u EU i nigdje drugdje, insistira Makron

„Važno je da Srbija nastavi da taj svoj izbor (ka EU) ostvaruje, posebno kroz veće usklađivanje sa našim spoljnopolitičkim odlukama“, rekao je predsjednik Francuske

8028 pregleda 12 komentar(a)
Vučić i Makron, Foto: Reuters
Vučić i Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je sinoć da je budućnost Srbije "unutar Evropske unije (EU) i "nigdje drugdje" i pozvao Kosovo i Beograd da "idu dalje" na putu normalizacije.

„Srbija ne smije da sumnja, bez obzira na rane nedavne prošlosti, da je njena budućnost u EU i nigdje drugdje“, rekao je Makron u zajedničkoj izjavi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kojeg je primio u Jelisejskoj palati.

Nikakve stvari ne bi trebalo da „nas navedu da sumnjamo u taj put“, insistirao je Makron.

Frans pres podsjeća da je Srbija, koja pregovara o pristupanju EU, osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali odbija da se pridruži sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi i održava privilegovane odnose sa tom zemljom.

„Važno je da Srbija nastavi da taj svoj izbor (ka EU) ostvaruje, posebno kroz veće usklađivanje sa našim spoljnopolitičkim odlukama“, rekao je Makron.

„Taj izbor takođe mora biti ojačan nastavkom i ubrzanjem reformi koje se odnose na jačanje vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i medijskog pluralizma“, dodao je francuski predsjednik.

mc
foto: Reuters

Poslije krvavog rata sa 13.000 mrtvih, zatim proglašenja nezavisnosti Kosova, Priština i Beograd su se 2011. godine uključile u dijalog pod okriljem EU, koji ima za cilj normalizaciju njihovih odnosa.

Međutim, tenzije su i dalje brojne između dvije strane. U septembru 2023. su „teško naoružani pripadnici srpskog paravojnog komandosa ubili kosovskog policajca, a zatim su se povukli u manastir u selu Banjska na sjeveru Kosova“.

Makron je pozvao da se „odgovorni za napad na Banjsku privedu pravdi i da odgovaraju“ i da se „učini sve da se takva tragedija ne ponovi”.

Francuski predsjednik je obećao da će „pratiti kako se poštuju obaveze koje su preuzele vlasti u Prištini“ u smislu „brzog organizovanja izbora na sjeveru Kosova novih gradonačelnika sa istinskim demokratskim legitimitetom“.

„Moramo da prevaziđemo tenzije koje su nastale odlukama koje je Kosovo nedavno donijelo o finansijskim transferima“, dodao je on, govoreći o zabrani komercijalnih transakcija u srpskim dinarima, koja se do sada tolerisala u područjima gdje je stanovništvo pretežno srpsko na Kosovu.

Francuska agencija je dodala da je predsjednik Srbije osporio dio izjave Makrona da su obje strane (Beograd i Priština) učinile nešto u sklopu dijaloga.

Vučić je ocijenio suprotno da „jedan od dva tabora nije uradio ništa“, aludirajući na Kosovo.

Vučić: Izrazio sam očekivanje da će Francuska podržati Srbiju

Vučić je objavio da je Makronu na sastanku u Parizu izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju njen evropski put i dijalog sa Prištinom.

Poslije svečane večere koju mu je Makron priredio i sastanka u četiri oka, Vučić je na Instagramu napisao i da je još jednom zahvalio predsjedniku Francuske na ličnom angažmanu kada je riječ o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsjednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima, od geopolitičkih do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod", naveo je Vučić.

mc
foto: Reuters

Dodao je da je Makronu ukazao na neuporedivo bolje ekonomske odnose dvije zemlje, ali i da je iznio očekivanje da "mogu još više i bolje" kada su u pitanju trgovinska razmjena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči večere i sastanka u četiri oka, Vučić je hvalio Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština "ponešto učinili", navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

"Došao sam da razgovaram sa vama o svim važnim pitanjima, biću otvoren u četiri oka i neću o tome da govorim pred kamerama, ali nešto moram da kažem pred kamerama jer ste, poštovani gospodine predsjedniče i dragi prijatelju, rekli da su obje strane ponešto učinile, vezano za Beograd i Prištinu. Nisu obje strane učinile, jedna strana nije učinila ništa", rekao je Vučić pred Makronom.

Vučić je kazao i da je Francuska "uvijek bila najbliža" Srbiji u Evropi i da je Beograd "na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu".

"I danas kada imamo muku neku, ja sam uvijek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem. U Evropi su rijetki lideri koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih. Vi ste uvijek željeli da čujete naše mišljenje, makar mislili sasvim suprotno, i beskrajno vam hvala na tome", kazao je Vučić.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija ne treba da sumnja u nameru Evrope da je "primi pod svoje okrilje", ali je i ukazao da je važno da Srbija "nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađivanjem stavova sa evropskim".

Naveo je da će Pariz "učiniti sve" da budu ispunjene obaveze preuzete Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, ali je rekao i da je važno da svi učesnici napada na kosovsku policiju u selu Banjska budu privedeni pravdi.

Prije susreta sa Makronom, Vučić je objavio da je razgovarao sa predsjednikom Senata parlamenta Francuske Žerarom Laršeom o unaprjeđenju srpsko-francuskih odnosa, evrointegracijama, regionalnim i globalnim pitanjima.

Ranije u ponedjeljak, predstavnici Srbije i Elektroprivrede Francuske potpisali su u Parizu Memorandum o razumijevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa Elektroprivredom Francuske u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmjeni tehničkog znanja.

Poslije potpisivanja Memoranduma, Vučić je rekao da bi se Srbija u snabdijevanju strujom "spasila" ako bi do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor.

Vučić je u Pariz stigao u nedjelju uveče, a u ponedjeljak ujutru je ispred Palate invalida položio vijenac na spomen-ploču "Vjernost za vjernost".

Bonus video: