Nacional.hr: Nije istinita vijest da je Igor Dodik dobio državljanstvo Hrvatske

Izvor hrvatskog portala navodi da nije podnesen ni zahtjev za dobijanje državljanstva

2939 pregleda 2 komentar(a)
Igor Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Igor Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Informacija da je Igor Dodik, sin predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, dobio hrvatsko državljanstvo nije istinita, objavio je hrvatski portal nacional.hr, pozivajući se na izvor blizak policiji.

Kako taj izvor tvrdi, vijest koja se proširila o Dodiku mlađem nije istinita te dodaje da nije podnesen ni zahtjev za dobijanje državljanstva.

Nacional.hr navodi da je u srijedu uveče o toj temi pitao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, a njihov odgovor prenose u cijelosti.

"Uvidom u evidenciju zahtjeva za sticanje hrvatskog državljanstva prirođenjem koja se vodi u Ministarstvu unutrašnjih poslova utvrđeno je da osoba imenom Igor Dodik (otac Milorad) nije podnosila zahtjev za sticanje hrvatskog državljanstva. Dakle, informacija da je osobi dodijeljeno hrvatsko državljanstvo, a koju su prenijeli neki mediji je netačna", navode iz MUP-a Hrvatske za nacional.hr.

Bivši inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Nikola Kajkić saopštio je juče da je Igor Dodik, prije 15-ak dana dobio državljanstvo Hrvatske.

On je kako je prenio sarajevski medij Oslobođenje to rekao gostujući u Podkastu Velebit.

"A sad ću vam reći vrhunac. Evo, vašim gledaocima, rekao sam, skidamo rukavice. Prije 15-ak dana je državljanstvo dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, znate ko? Igor Dodik. Sin od Milorada Dodika. Ovo vam nisam ni rekao u pripremi emisije da ću reći. Kada je to dobio? Prije nekih 13-14 dana", rekao je Kajkić.

On je izrazio čuđenje uzevši u obzir da sa za sticanje državljanstva Hrvatske moraju ispuniti određeni uslovi, a mora se i - izjasniti kao Hrvat.

"Znači, državljanstvo se može steći pri rođenju ili porijeklom. Da prevedem. Morate biti u rođeni u Hrvatskoj, živjeti određen broj godina, morate biti Hrvat, katolik itd. To su u načelu uslovi koji vam daju osnovu da dobijete Hrvatsko državljanstvo. A možda je Milorad Dodik otkrio da je Hrvat? On nije Hrvat. Jeste porijeklom samo on to neće nikad priznati. On se deklariše kao pravoslavac i Srbin", dodao je Kajkić.

Bonus video: