Kurti kaže da je zaustavljanje državljana Kosova u Srbiji grubo kršenje ljudskih prava

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova

6341 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Aljbin Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio je da je zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji "grubo kršenje ljudskih prava".

Vlasti Srbije zaustavile su autobuse s kosovskim registarskim tablicama, na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, "u znak odmazde" zbog podrške Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Ovo su poručile vlasti u Prištini, koje su pozvale građane Kosova da "po svaku cijenu" izbjegnu prolaz kroz Srbiju.

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. Od jutros je preko 300 naših građana - uključujući djecu - pritvoreno na granici, bez hrane i ljekova", napisao je Kurti na mreži X.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbjednosne provjere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbjednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu", naveli su iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova su ranije tokom dana pozvali kosovske državljane da "po svaku cijenu" izbjegavaju putovanja kroz Srbiju, dodajući da se vode razgovori "o neophodnim radnjama" i da će građani biti obavješteni o novim detaljima.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se po ovom pitanju obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj – te institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima. "Očekujemo da će se ova situacija brzo okončati", navodi se.

Prethodno je sekretar Kancelarije Prištine za vezu sa Beogradom Fatmir Hadžoli saopštio da su srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokirale" najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i putnicima s Kosova.

Kosovo i Srbija
foto: Shutterstock.com

Prema njegovoj ocjeni, blokada autobusa na graničnom prelazu Batrovci predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" zvaničnog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u tu organizaciju.

Reagovao je i zamjenik premijera Kosova, Besnik Bisljimi uz navode da se na stotine kosovskih državljana, među kojima su žene i djeca, više od 13 sati drže "kao taoci srpske strane na granici sa Hrvatskom".

"Naši građani su na saslušanju, oduzeta su im lična dokumenta i ostali su bez hrane i ljekova", napisao je Bisljimi na društvenoj mreži X. On je naveo da je o ovom pitanju obavijestio specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Parlamentarna skupština je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u Savjetu Evrope. Pitanje će sada biti upućeno Komitetu ministara koji se sastaje u maju i ima konačnu riječ kada je u pitanju prijem neke zemlje u tu organizaciju.

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savjetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Bonus video: