Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade ni premijer

Pregovore o parlamentarnoj većini najavio je premijer Andrej Plenković iz HDZ-a, koji je na proteklim izborima osvojio 61 mandat, ali i SDP kao drugoplasirana stranka sa 42 mandata

9330 pregleda 3 komentar(a)
Milanovi, Foto: REUTERS
Milanovi, Foto: REUTERS

Ustavni sud Hrvaske odlučio je danas da predsednik te države i premijerski kandidat opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ne može da bude mandatar za sastav nove vlade ni premijer.

Na vanrednoj sjednici, Ustavni sud je zaključio da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji su održani u srijedu, bez podnošenja ostavke na predsjedničku funkciju.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je novinarima da je, za razliku od SDP-a, Milanović tokom kampanje kršio ranije upozorenje Ustavnog suda da ne može da učestvuje u izbornom procesu bez podnošenja ostavke.

On je rekao da bi, ako bi Milanović dobio mandat za sastv vlade, Ustavni sud donio posebnu odluku.

"Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav vlade", kazao je Šeparović.

U odluci je navedeno da je tokom cjelokupne izborne kampanje Milanović postupao suprotno Ustavu čime je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše vrijednosti.

Za odluku je glasalo devet sudija, troje je bilo protiv, dok je jedan bio odsutan.

Zbog ranijeg upozorenja, Milanović nije zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji SDP-a, odnosno nije bio kandidat za poslanika na listi SDP-a.

U kampanji je, međutim, oštro kritikovao vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i pozivao građane da glasaju za bilo koju drugu partiju, osim za HDZ koju je optuživao za korupciju. Više puta je rekao i da je kandidat SDP-a za premijera.

Za razliku od drugih stranaka, pa i HDZ-a, jedino SDP u kampanji nije pominjao Milanovića kao premijerskog kandidata.

Milanović je ranije rekao da neće da podnese ostavku na mjesto predsjednika da ne bi sve poluge vlasti predao HDZ, već da će to učiniti ukoliko skupi 76 potpisa za parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Pregovore o parlamentarnoj većini najavio je premijer Andrej Plenković iz HDZ-a, koji je na proteklim izborima osvojio 61 mandat, ali i SDP kao drugoplasirana stranka sa 42 mandata.

Milanović je juče na Fejsbuku objavio da su u toku razgovori o sastavljaju parlamentrane većine, ocijenivši da su se građani na izborima odlučili za promjene.

On je poručio da mandat za sastavljanje vlade može da dobije samo osoba koja uživa podršku 76 poslanika, istakavši da će se i u ovoj situaciji "do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava".

SDP i Milanović od početka ističu da nijedan pravni akt ne brani predsjedniku da se kandiduje na izborima, već samo istovremeno obavljanje druge javne ili političke funkcije.

Mlanović je više puta optužio Ustavni sud da je pod uticajem HDZ-a.

Predsjednik države daje mandat za sastav vlade.

Nižu se reakcije na odluku suda

Opozicione stranke oštro su danas kritikovale odluku Ustavnog suda, uz ocjenu da se taj sud svrstao na stranu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Milanović je za 17 časova sazvao konferenciju za novinare u kabinetu predsjednika, a na Fejsbuku je objavio fotografiju na kojoj je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u neformalnom druženju s ministrima Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem iz HDZ-a.

"Danas u 17 časova ću reći šta mislim o onome što je danas u ime Ustavnog suda rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke takozvanog Ustavnog suda", napisao je Milanović ispod fotografije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin rekao je da je odluka Ustavnog suda sramota.

"Kad sam ga (Miroslava Šeparovića) slušao shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i da poništi. Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su hteli, da jedini premijer smije da bude (Andrej) Plenković", rekao je Grbin na vanrednoj konferenciji za novinare SDP-a, čiji je Milanović premijerski kandidat.

On je poručio Ustavnom sudu da im "to neće proći" i citirao dio Ustava u kojem piše da vlast proizilazi iz naroda.

Grbin je pozvao stranke opozicije da zaustave HDZ i njihovo zauzimanje institucija.

"Ovo je potpuna panika i strah jednog malog diktatora koji je shvatio da je izgubio tlo pod nogama", ocenio je predsjednik SDP-a i najavio nastavak pregovora o formiranju parlamentarne većine.

On je dodao da o sadržaju razgovora ne želi javno da govori dok ne bude postignut neki dogovor.

Predsjednica stranke Glas, koalicionog partnera SDP-a, Anka Mrak Taritaš rekla je da je predsjednik Ustavnog suda "najavio ukidanje odluke 76 poslanika o tome ko je mandatar za sastavljanje vlade, jer on to može kao čuvar Ustava".

"A ko čuva Ustav od Šeparovića", napisala je Mrak Taritaš na mreži Iks.

Koalicioni partner SDP-a, Marijana Puljak iz stranke Centar, ocijenila je na Fejsbuku da u redovima HDZ-a vlada velika panika i da sada koriste Ustavni sud da im "spasi kožu".

Funkcionerka zeleno-lijeve stranke Možemo Sandra Benčić ocijenila je da je odluka Ustavnog "nezapamćeni i nedopustivi udar na politički proces stvaranja većine", prenijela je N1 televizija.

Ona je dodala da je evidentno da je Ustavni sud izabrao tim za koji igra.

"Nemoguće je ne pomisliti da je ovo saopštenje proizašlo direktno iz panike redova HDZ da gube vlast", zaključila je Benčić.

Oglasio se i ministar pravosuđa Ivan Malenica iz HDZ-a.

On je kazao da je Milanović tokom kampanje kršio Ustav i da je Ustavni sud doneo novo upozorenje.

"Milanović i njegovi jataci su poraženi na izborima, to se vidi u broju mandata i ne žele da prihvate poraz ni činjenicu da će teško sastaviti većinu", odgovorio je Malenica na optužbe opozicije da se Ustavni sud svrstao na stranu HDZ, navodi N1.

Profesor Pravnog fakulteta Vedran Đulabić napisao je na mreži Iks da je Ustavni sud "danas opet prisvojio ovlašćenja koja mu ne pripadaju".

"To što radi trenutni sastav Ustavnog suda je nečuveno. Odavno su izašli van granica svojih ovlašćenja, a nema nikakvog mehanizma kontrole njihovih odluka", napisao je Đulabić.

S druge strane, ustavna stručnjakinja i šefica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić izjavila je da je sve rekao Ustavni sud, prenio je Večernji list.

"Nije važno šta kaže Sanja Barić ili bilo ko drugi. Ustavni sud je rekao. I to je to. To je ustavno-pravni poredak, to je vladavina prava i moramo se naprosto toga držati", rekla je Barić.

Bonus video: