Međunarodna policijska akcija u BiH, uhapšeni i visoki policijski funkcioneri u Federaciji BiH

Međunarodnu podršku akciji dali su FBI, DEA i Europol

11859 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Širom Bosne i Hercegovine (BiH) u toku je međunarodna policijska akcija "Blek taj 2", u kojoj je do sada uhapšeno nekoliko osoba, a među njima i neki od visokih policijskih funkcionera, koji se dovode u vezu sa narko kartelom "Tito i Dino".

"Hapšenja i pretresi vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visokifunkcioneri policijskih agencija i institucija za provođenje zakona", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Međunarodnu podršku akciji dali su FBI, DEA i Europol.

Osumnjičeno je više od 15 osoba, koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, neovlaćenim prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim povezanim krivičnim djelima.

Sarajevski mediji su objavili da su do sada uhapšeni Mustafa Selmanović, šef Specijalne policije MUP-a Federacije BiH, kao i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Mediji navode da je izdat nalog i za hapšenje direktora Policije Federacije BiH Vahidina Munjića.

Narkobos Edin Gačanin zvani Tito sklopio je u novembru prošle godine sporazum s Tužilaštvom u Holandiji i osuđen je na na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura zbog krijumčarenja droge.

Edin Gačanin najveći je balkanski narko-bos, koji ima holandsko državljanstvo, a od marta prošle godine je na američkoj "crnoj listi".

Rodom iz Sarajeva, Gačanin je u svoj kartle uključio članove svoje porodice i prijatelje iz BiH.

Bonus video: