Šarić pred sudom u Srbiji: Tužilac da nam da dokaz, taj server je fatamorgana

Nastavljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina

7915 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izvođenjem tekstualnih poruka okrivljenih iz "skaj" aplikacije u Specijalnom sudu Beogradu je nastavljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina.

Prva poruka koja je danas prikazana je poruka za koju srpsko Tužilaštvo tvrdi da ju je poslao Darko Šarić 11. maja 2020. godine u kojoj javlja da se njegova žena porodila i da su dobili sina, prenosi N1.

Ta poruka izazvala je burnu raspravu u sudnici. Advokati Darka Šarića naveli su da se izvode privatne poruke u kojima nema dokaza o krivičnim djelima, te su ponovo tražili da se takve prepiske izdvoje iz spisa predmeta.

Navodili su dalje advokati da ne postoji server sa kog su navodno poruke izvučene, da ne postoje ni poruke, da ne postoji dokaz da je takav server zaplijenjen i od tužilaštva tražili da im dostavi dokaz o tome, jer su oni samo dobili tabele sa porukama.

Za riječ se u sudnici javio i Darko Šarić i on je tužilaštvu tražio da odbrani dostavi dokaz da je Francuska zaplijenila server.

„Samo da zamolim tužioca da nam da neki dokaz, da nam pokaže taj zaplijenjeni server. Ipak ste vi autoritet, insitucija. Kako mi da dokažemo da nije zaplijenjen i da ne postoji. Imamo valjda pravo da vidimo ako je nešto zaplijenjeno, taj server je fatamorgana“, kazao je Darko Šarić.

U nastavku suđenja izveden je set poruka iz čijeg sadržaja se vidi da se odnose na privatni život optuženih, ali i set poruka iz kojih je Tužilaštvo zaključilo da optuženi pripremaju paljenje automobila biznismena iz Valjeva Gorana Nikolaševića.

Prema dogovoru sa pripadnicima Šarićeve grupe, Nikolašević je za pokušaj njegove likvidacije lažno optužio Nebojšu Joksovića, svjedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina. Kako se navodi u optužnici, cilj te inscenirane eksplozije automobila u avgustu 2020. u Valjevu je bio da Joksović izgubi status svjedoka saradnika.

U optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal poruke datiraju iz 2020. godine, inače perioda kada se Darko Šarić nalazio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda, podsjeća N1. Sve "skaj" poruke Tužilaštvu su dostavljene iz Francuske putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Inače, poslije tri mjeseca provedenih u pritvoru Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića, koji je takođe optužen u ovom postupku, na suđenje je došao od kuće, gdje se od 12. aprila nalazi u kućnom pritvoru uz obavezu nošenja nanogice.

Na prethodnom ročištu sudsko vijeće je Dušku Šariću, odredilo ovu blažu mjeru za jemstvo od 800 hiljada eura.

On se srpskoj policiji dobrovoljno predao 4. januara ove godine, a do tada mu se sudilo u odsustvu.

Bonus video: