Vlasi: Vučić učinio korak ka napuštanju zablude o Kosovu

Vlasi je ocijenio da je Vučić izneo nešto što, kako je rekao, srpska javnost "poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. godine potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad"
8 komentar(a)
Azem Vlasi, Foto: Ekonomia-ks.com
Azem Vlasi, Foto: Ekonomia-ks.com
Ažurirano: 29.07.2017. 07:44h

Savjetnik kosovskog predsednika Azem Vlasi izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno učinio prvi važan korak ka napuštanju "zablude" da je Kosovo u Srbiji i ocijenio da je krajnje vrijeme da dođe do "istorijskog sporazuma".

"Još od kada je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude", rekao je savjetnik Hašima Tačija za "Danas".

Vlasi je ocijenio da je Vučić izneo nešto što, kako je rekao, srpska javnost "poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. godine potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad".

Cilj unutrašnjeg dijaloga koji je Vučić inicirao je, prema riječima Vlasija, "istorijsko osvešćenje" u vezi sa Kosovom umjesto "prizivanja mitova pokličima ne damo Kosovo".

Vlasi je ocijenio da je krajnje vrijeme da se do istorijskog dogovora dođe, a njegova kruna treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije "u postojećim granicama i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusedskih odnosa".

Bonus video: