Molebanu za Vučićev put na sjednicu UN prisustvovali Knežević i Vraneš

Patrijar SPC Porfirije služio je jutros u hramu Svetog Save u Beogradu moleban za blagosloven put predsjednika Srbije i poručio da ne umanjuju razmjere zločina u Srebrenici, ali da kao pravoslavni Srbi ne prećutkuju zločine nad svojim narodom, koje je svijet zaboravio

14835 pregleda 257 reakcija 153 komentar(a)
Foto: SPC
Foto: SPC

U beogradskom hramu Svetog Save jutros je održan moleban koji je upriličio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, uoči odlaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se glasati o rezoluciji u Srebrenici.

Molebanu za "blagosloven put" su, kako je najavljeno, prisustvovali predstavnici Srba iz Srbije i regiona.

Među njima bili su i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, Milorad Dodik, Miloš Vučević...

Vučić je napisao na Instagramu da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha i pomolio se Bogu u Hramu Svetog Save.

moleban za Vučića
foto: SPC

"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagramu.

Porfirije: Ne umanjujemo zločin u Srebrenici, svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku

Patrijarh je, piše RTS, rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put u Njujork, gdje u Ujedinjenim nacijama "velike sile svijeta namjeravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici."

"Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod", rekao je patrijarh.

Dodao je da je srpski narod kroz svu svoju burnu istoriju dostojanstveno nosio svoj krst, i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja.

"Isto tako u okupiranoj Srbiji njemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredio je kao sto naših života. Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida", rekao je poglavar SPC.

moleban za Vučića
foto: SPC

Istakao je da je svijet u kojem živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom vijeku.

"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", rekao je patrijarh.

Bonus video: