Sabor SPC: Kosovske vlasti idu u pravcu negiranja osnovnih prava Srba, u cilju izgradnje etničkog albanskog društva

Kosovske vlasti idu u pravcu negiranja osnovnih prava Srba, u cilju izgradnje etničkog albanskog društva

6249 pregleda 15 komentar(a)
Sa početka zasjednja Sabora SPC prošle sedmice, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Sa početka zasjednja Sabora SPC prošle sedmice, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je pitanje Kosova najvažnije pitanje kojim se bavio tokom višednevnog zasjedanja, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, i da sa najvećom zabrinutošću konstatovao, kako je navedeno, da danas kosovske vlasti nesumnjivo idu u pravcu negiranja osnovnih prava srpskog naroda i Crkve, a sve u cilju izgradnje etničkog albanskog društva.

"Sabor ostaje pri svom dosadašnjem jednodušnom stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji moraju rješavati isključivo dijalogom, zasnovanim na poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjneih nacija, međunarodnim poveljama koje garantuju očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru", poručio je danas Sabor, koji u zasjedanju okuplja arhijereje iz Srbije i dijaspore, pod predsedavanjem patrijarha Porfirija.

Kako je navedeno, "iako naša Crkva nije direktno uključena u politički dijalog između Beograda i Prištine, mi ne možemo da ravnodušno posmatramo sve teži razvoj događaja i s pravom očekujemo da naši stavovi i zabrinutost za naš verni narod i svetinje budu uvaženi u ovom procesu".

"U tom kontekstu, pored uspostavljanja funkcionalne Zajednice srpskih opština, posebno treba pojačati institucionalnu i bezbjednosnu zaštitu naših svetinja u formi posebnog mehanizma zaštite, u skladu sa nekim od postojećih modela u Evropi i na osnovu dosadašnjih odredbi, koje se, nažalost, sve češće od strane Prištine ne poštuju i ne primjenjuju", zatražio je Sabor.

"Takva vrsta zaštite treba da očuva pravni položaj, imovinska prava naše Crkve i slobodu vjeroispovijesti", naveo je Sabor i podsjetio da su patrijarhu SPC Porfiriju i vladikama vlasti Prištine zabranile da uđu na Kosovo i svečano započnu zasjedanje u manastiru Pećka patrijaršija.

Takođe je saopšteno da je Sabor posebnu pažnju posvetio stradanju srpskog naroda i njegovoj borbi za očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i puke egzistencije, kako danas tako i u drugim istorijskim trenucima.

"Rak-rana srpskog naroda – Kosovo i Metohija, ali i Jasenovac i ostala stratišta i gubilišta u takozvanoj NDH i drugdje, a u naše dane i Srebrenica – stalni su 'žalac u tijelu' naše Crkve", naveo je Sabor SPC.

Zbog toga, kao je rečeno, "Crkva i danas diže svoj glas i iznova ukazuje na neistine, u domaćem i globalnom javnom prostoru, čiji je cilj istorijski revizionizam kojim bi se dao legitimitet nebivaloj istorijskoj inverziji".

"Shodno njoj, pravoslavni Srbi, žrtve višekratnih genocida i etničkog čišćenja, treba da budu proglašeni ne samo za zločince nego i za izvršitelje genocida", poručio je Sabor SPC sa svog godišnjeg radovnog zasjedanja.

Bonus video: