Brnabić: Rezolucijom o Srebrenici kao da se svijet okrenuo naglavačke, bacaju šibicu na Balkanu

Ovakvom rezolucijom se briše "dvadeseti vijek i pravi neka nova istorija, novi svjetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju bilo kakvih žrtava i pravila", rekla je predsjednica Skupštine Srbije

9251 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da, s informacijom da će Njemačka predstaviti "sramnu" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, djeluje, kako je navela, kao da se svijet okrenuo naglavačke - kao da sve ono što je bilo normalno više nije, a da sve ono što je bilo nenormalno sada je normalno.

"Ne mogu da shvatim zašto ovo Njemačka radi, kako je ovo uopše moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar cijelom svijetu i čitavoj istoriji", rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i "jako rano jutros" razgovarala sa predstavnicima nekih zemalja.

Ona je, govoreći o stradanju srpskog naroda, navela da se ovakvom rezolucijom briše "dvadeseti vijek i pravi neka nova istorija, novi svjetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju bilo kakvih žrtava i pravila".

Pema njenim riječima, ovom rezolucijom se "krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine", i predstavlja "skandal nad skandalima".

"U trenutku kad imate žarišta širom svijeta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju, a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti, a mi ćemo ostati ovdje u regionu da pokušamo da nađemo način da smirimo tenzije", rekla je Brnabić.

Bonus video: