Poruka "Mi nismo genocidan narod" u Beogradu i na Vučićevom Instagramu

Pred Generalnom skupštinom UN-a će 23. maja na dnevnom redu biti rasprava o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, čijem se usvajanju zvanični Beograd protivi

10409 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poruka "Mi nismo genocidan narod" istaknuta je u utorak uveče na kuli "Beograd" uoči sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj će se glasati o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Kako se vidi na snimcima na društvenim mrežama, poruka je ispisana na ekranu kule koja je sagrađena u okviru kompleksa "Beograd na vodi".

Identičnu poruku su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovjek manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik podijelili na svojim društvenim mrežama.

Vučić je na društvenoj mreži Instagram objavio kratki video u kojem piše: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo… Ponosna Srbija i Srpska".

Isti video je objavio i Dodik na društvenoj mreži X.

Pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija će 23. maja na dnevnom redu biti rasprava o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, čijem se usvajanju zvanični Beograd protivi.

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je tridesetak država.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, već govore o "strašnom zločinu".

Srbija aktivno lobira protiv usvajanja rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

U tome ima podršku Ruske Federacije. Vučić se u Njujorku 21. maja sastao sa predstavnikom Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilijem Nebenzjom, koga je opisao kao "velikog prijatelja Srbije".

Kako je naveo na Instagramu, sa njim je razgovarao o "posljednjim dešavanjima i pozicioniranjima zemalja pred glasanje o nacrtu rezolucije o Srebrenici".

Vučić je iz Njujorka poručio i da očekuje da će manje od 100 država glasati u UN-u za donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i da Srbija "nema šanse da pobijedi velike i silne".

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni Radovan Karadžić, ratni predsednik bh. entiteta Republika Srpska, i glavni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su u više navrata rezoluciju nazvali političkom deklaracijom kojom se želi staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda.

U rezoluciji se, inače, ne pominje nijedan narod, niti država.

Bonus video: