Kurti: Rizik od novog rata u regionu je realan

Istakao je i da u vrijeme kada Evropa proživljava rat, misleći na rat u Ukrajini, "ne možemo da zanemarimo prijetnju novog rata u regionu koji itekako dobro zna šta to znači"

10432 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Kurti, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Kurti, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Srbija intenzivira saradnju sa Rusijom, Kinom i Iranom, upozorivši da postoji realna opasnost od, kako je rekao, novog rata u regionu.

Kurti je na Konferenciji o odbrani u Londonu kazao da su svrstavanje Srbije uz Rusiju, "destruktivan pristup" prema Kosovu i enormno naoružavanje "pokazatelji da (Srbija) teži eskalaciji sa namjerom ostvarenja svojih teritorijalnih ambicija".

Istakao je i da u vrijeme kada Evropa proživljava rat, misleći na rat u Ukrajini, "ne možemo da zanemarimo prijetnju novog rata u regionu koji itekako dobro zna šta to znači".

"Tri od četiri brigade kombinovane Vojske Srbije, uključujući 48 isturenih baza oko granice sa Kosovom, ne uključujući druge specijalizovane jedinice, stacionirane su na jugu teritorije, u blizini granice sa Kosovom. Prijetnja nije samo teoretska. Rizik od novog rata je realan", rekao je Kurti.

Kurti je spomenuo i napad na kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu.

U septembru 2023. oružana grupa Srba napala je kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.

Kosovo smatra Srbiju odgovornom za organizovanje i izvođenje napada, što Beograd negira. Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Smatra se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji. Decembra prošle godine, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtjev Kosova izdala nalog za hapšenje Radoičića.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

Kurti je rekao da je grupa od gotovo 100 naoružanih osoba ušla na Kosovo "sa planom za duži i širi sukob u sjevernom djelu naše države".

"Nije samo svrstavanje Srbije uz Rusiju ono što sugeriše da je cilj te grupe bio da ponovi ono što je Rusija učinila u Donbasu 2014", ocijenio je Kurti.

On je mislio na sukob u istočnoj Ukrajini koji je započeo 2014. između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih trupa.

Kurti je rekao da "nema sumnje" ko je kriv za napad u Banjskoj.

"Napad na Banjsku dogodio se zbog zauzimanja države u Beogradu i agresivnih i ekspanzionističkih ambicija onih na vrhu", rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo nije jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je ranjiva na fizičke napade.

Prema njegovim riječima, prijetnja se očituje i kroz "golemu dezinformacionu infrastrukturu koju je Rusija pomogla da se izgradi, a koja koristi NATO intervenciju da ocrni Zapad".

Krajem prošle godine objavljen je izvještaj o dezinformacijama koji je uz podršku Evropske unije izradila Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

U izveštaju se navodi da je Kosovo izloženo dezinformacijama i narativima koji dolaze iz Rusije i Kine, a koji imaju za cilj podsticanje međuetničkog i međureligijskog rata u zemlji, kriminalizaciju NATO-a i smanjenje povjerenja društva u evroatlantske integracije, kao i da odražavaju Sjedinjene Države kao loš primjer.

Bonus video: