Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda i RS

Ocijenio je da rezoluciju treba posmatrati "kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni"

5184 pregleda 16 komentar(a)
Šmit, Foto: Screenshot/Youtube
Šmit, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pozdravio rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmjerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonamjeran", prenijela je njegova sližba OHR.

Po njegovim riječima, odluka o donošenju rezolucije "naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice".

Ocijenio je da rezoluciju treba posmatrati "kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni".

"Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja, umjesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve", smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da "udruže snage da se izgradi povjerenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao djela evropske porodice".

Bonus video: