Ljekari u Hrvatskoj prvi put jednom pacijentu istovremeno presadili pet organa

„Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 evropskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u celoj Evropi“

4897 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Kliničkoj bolnici u Hrvatskoj u posljednjih nedjelju dana izvedene su transplantacije 12 organa u sedam primalaca, uključujući i prvu transplantaciju pet organa kod jednog pacijenta koji je dobio želudac, tanko i debelo crijevo, jetru i gušteraču.

„Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 evropskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u celoj Evropi“, istakao je direktor bolnice Mario Starešinić.

Pacijent koji je dobio pet organa rođen je 1969. godine, dobro se oporavlja i njegovo će stanje nedjeljama pratiti tim ljekara: anesteziolozi, hirurzi, internisti, gastroenterolozi, nefrolozi, patolozi i radiolozi.

Boluje od trombofilije od koje je je imao stomak pun debelih žila, i minimalno jedno unutrašnje krvarenje dnevno, zbog čega je jedina opcija bila transplantacija. Ova operacija je ujedno bila i retransplantacija pošto je pacijent već dobio jetru 2023. godine, prenosi Hina.

„Ovo je uspjeh cijelog tima. Kada transplantacija krene, nemate puno vremena. Svi smo, od vozača koji su prevozili organe iz Osijeka do hirurga, morali da budemo savršeno uigrani. Uspjeli smo sve da obavimo u manje od šest sati“, rekao je Stipislav Jadrijević, vođa tima, koji je izveo operaciju prije tri dana.

Bonus video: