Kurti: Važan korak uprkos kampanji Srbije

Kosovo je postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, srpska delegacija saopštila da je u pitanju opasan presedan

9598 pregleda 7 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: BETAPHOTO
Aljbin Kurti, Foto: BETAPHOTO

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocijenio je da je to što je Kosovo dobilo status pridružene članice u Parlamentarnoj skupštini NATO-a važan korak koji je postignut “uprkos kampanji Srbije”.

On je kazao da je Kosovo dobilo taj status uoči godišnjice oslobođenja juna 1999. godine, prenijela je Beta.

Parlamentarna skupština NATO-a prihvatila je juče preporuku i sa samo jednim glasom protiv podigla status Kosova sa posmatračkog na nivo pridruženog člana. Uzdržano je bilo 14 država.

Delegacija Skupštine Srbije je dan ranije pismom zatražila od PS NATO da se status Kosova ne unapređuje.

PS NATO-a je institucionalno odvojena od alijanse, ali služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz 32 zemlje članice NATO-a. Pored njih, u aktivnostima PS NATO-a učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina, mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvjestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izvještajima NATO-Parlamentarne skupštine, navodi Beta.

Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izvještajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.

Delegacija Narodne skupštine Srbije u PS NATO-u je povodom unapređenja statusa Kosova saopštila da je svjedočila “opasnom presedanu” kojim je prekršena Rezolucija 1244 Savjeta bezbednosti UN.

U sopštenju se navodi da srpska delegacija nije bila konsultovana tokom procesa donošenja odluke o Kosovu u tom tijelu Alijanse i da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u njemu.

Dodaje se da delegacija smatra da je odlukom alijanse premijer Kosova Aljbin Kurti “nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom posljednjih nekoliko godina” na koje upozoravaju i Evropska unija, NATO i drugi međunarodni faktori.

"Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena prije više od 11 godina. Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Savjeta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine", navela je delegacija.

Bonus video: