Nove američke sankcije za kompanije povezane sa Miloradom Dodikom

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network

4444 pregleda 2 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, i njegovim sinom Igorom.

Kako se navodi u saopštenju OFAC od 18. juna, oni su dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Među sankcionisanima se ističu softverska kompanija "Prointer ITSS", te kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV".

Kako navodi OFAC, Čičić je direktor "Kaldere", dok je Đurić vlasnik kompanije "Infinity" i njenih podružnica. OFAC ističe da je Milorad Dodik "svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom".

Ističe se kako je 2024. manipulisan nacrt državnog budžeta BiH, "kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o" mimo procedure javnih nabavki.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju kontinuirane Dodikove napore da izbriše institucije koje su osiguravale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region. Nastavićemo da razotkrivamo lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju iskorištavanje vlastitog naroda za ličnu korist", izjavio je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brajan E. Nelson.

Sankcije, između ostalog, znače zamrzavanje imovine pojedinaca i entiteta u SAD, zabranu američkim državljanima da posluju sa njima, dok finansijske institucije - poput banaka - mogu takođe biti meta sankcija ukoliko sarađuju sa njima.

Mreža porodice Dodik i veze s javnim nabavkama

Milorad Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru, navodi OFAC.

"Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore", pojašnjava se u saopštenju.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio servisi Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una). Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.

"Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS i vlada BiH, dok Kaldera primarno posluje u inženjerskom sektoru", navodi se u saopštenju.

Igor Dodik
Igor Dodikfoto: Screenshot/Youtube

Koja je veza Igora Dodika sa kompanijama?

OFAC između ostalog navodi da je u aprilu 2024. direktor kompanije "Sirius" podnio ostavku, te da je Igor Dodik bio uključen u biranje njegovog nasljednika.

Dodaju i da je on bio odgovoran da svaka od uključenih kompanija ispuni svoje finansijske obaveze.

Takođe, kako je OFAC naziva, "Dodikova mreža", često se reorganizuje da bi sakrila njihovu uključenost u poslove i izbjegla sankcije.

Navode kako je Prointer 2021. preuzeo Alternativnu televiziju (ATV), ali je vlasništvo ubrzo prebacio na Infinity Media i K-2, nakon što je ATV u januaru 2022. završio na američkoj "crnoj listi".

"Početkom 2024, trajao je proces spajanja K-2 i ATV, te bi K-2 trebalo da apsorbuje i zadrži svu imovinu ATV-a, dok bi ATV prestao da postoji", pojašnjavaju iz OFAC-a.

Za Čičića i Đurića, pojedince koji su novi na listi sankcija, Kancelarija navodi da zauzimaju vlasničke i direktorske pozicije unutar mreže, ali da Igor na kraju "upravlja finansijskim odlukama", te da je njegovo odobrenje potrebno za poslovne odluke.

"Đurić i Igor [Dodik] su namjerno preduzeli korake da prikriju da su uključeni u offshore bankovni račun, i entitet nad kojim dijele kontrolu, čime je vjerovatno omogućeno Igoru [Dodiku] da premjesti milione eura van zemlje", navodi OFAC.

Šta kažu u Ambasadi SAD u Sarajevu?

Povodom sankcija, oglasila se i Ambasada SAD u Sarajevu, upozorivši da će Sjedinjene Države nastaviti da "koriste sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i pozivati na odgovornost pojedince zbog njihovog djelovanja".

"Pojedinci ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa ovim pojedincima i subjektima koji su danas sankcionisani i sebe izlažu riziku sankcionisanja", upozoravaju iz Ambasade u objavi na društvenoj mreži X.

SAD su na listu sankcija stavile Milorada Dodika 5. januara 2022. jer je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti.

Dodik je prethodno sankcionisan od strane SAD još 17. jula 2017, za ometanje ili prijetnju ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Igor i Gorica Dodik, njegovi sin i kćerka, su pod američkim sankcijama od 20. oktobra 2023. godine.

Bonus video: