Orban: Sarađivali smo s nacistima umjesto da štitimo Jevreje, nećemo više

Orban je rekao da je "jasno rekao premijeru Netanjahuu da će vlada obezbijediti jevrejsku zajednicu i da ima nultu toleranciju prema anti-semitizmu", prenijeli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Viktor Orban, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2017. 19:48h

Mađarska je sarađivala s nacistima za vrijeme Drugog svjetskog rata, umjesto da štiti svoju jevrejsku zajednicu i to je bila greška i grijeh, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban poslije sastanka s izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahuom u Budimpešti.

"Odlučili smo u Drugom svjetskom ratu da, umjesto da štitimo jevrejsku zajednicu, sarađujemo s nacistima. To se više neće desiti", rekao je Orban.

On je dodao da je "jasno rekao premijeru Netanjahuu da će vlada obezbijediti jevrejsku zajednicu i da ima nultu toleranciju prema anti-semitizmu", prenijeli su izraelski mediji.

U holokaustu u Drugom svjetskom ratu ubijeno je oko 550.000 mađarskih Jevreja.

Netanjahuova posjeta Mađarskoj smatra se istorijskom jer je on prvi izraelski premijer koji je došao u posjetu toj zemlji poslije pada komunizma 1989. godine.

Međutim, zbog Orbanove kampanje protiv Džodža Soroša, američkog milijardera Jevrejina, rođenog u Budimpešti, Netanjahuova posjeta se smatra takodje testom desničarske izraelske vlade prema nacionalističkim vladama u Evropi.

U srijedu uveče Netanjahu će se sastati s članovima jevrejske zajednice u velikoj sinagogi u mađarskom glavnom gradu. Takav događaj je inače rutinski dio premijerove posjete stranoj zemlji, ali sada mu se više poklanja pažnje zbog nedavnih događaja u Madđrskoj.

Jevrejska zajednica žalila se na postere s Soroševim likom koji su se mogli vidjeti širom zemlje, podsjetivši da se u Mađarskoj on smatra prije svega Jevrejinom i da kampanja protiv njega podstiče antisemitizam. Orbanova vlada je porekla da kampanja ima takvo značenje.

"Ranije je vlada Mađarske pogriješila i više od toga, počinila grijeh jer nije zaštitila svoje građane jevrejskog nasljeđa", rekao je Orban novinarima, nakon što se sastao s Netanjahuom u Parlamentu.

On je ocijenio da "svaka mađarska vlada ima dužnost da štiti sve svoje građane bez obzira na njihovo nasljeđe".

Netanjahu je rekao da je o Mađarskoj mislio najprije u vezi s rađanjem modernog cionizma, pošto se Teodor Herlc, "naš moderni Mojsije", kako ga je nazvao, rodio u Budimpešti 1860. godine. On je zahvalio Orbanu na podršci Mađarske Izraelu, citirajući nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona u kojoj se upoređuje antisemitizam i kritika Izraela.

Netanjahu je bio u Francuskoj prije posjete Mađarskoj.

"Makron je rekao da postoji novi antisemitizam koji je ispoljen u anticionizmu, što je delegimitizovanje jedne i jedine jevrejske države. Na mnogo načina Mađarska je ispred država koje se protive toj antijevrejskoj politici i ja pozdravljam i izražavam moje poštovanje, moje vlade i naroda, mnogih ljudi u Izraelu za to", rekao je Netanjahu, kako prenosi Asošiejted pres.

Orban je ponovio svoje protivljenje masivnoj migraciji, mahom muslimana, koja će, kako je rekao, dovesti do nepovratnih izmjena evropske kulture o njenog stanovništva.

"Jasno sam rekao da Mađarska ima ozbiljne nesporazume s Evropskom unijom, jer Mađarska ne želi miješano stanovništvo", rekao je Orban, dodavši da njegova zemlja "ne želi da izmijeni trenutni etnički sastav, ne želi da se izmijeni ni pod kakvim spoljnim, vještačkim uticajem".

Netanjahu i Orban će se sutra satati s liderima Poljske, Češke i Slovačke.

Bonus video: