Hrvatski ministar odbrane podnio ostavku, Plenković ne prihvata

Krstičević je takvu odluku donio i poručio premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović da ga "mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagovale na požar"
62 pregleda 0 komentar(a)
Damir Krstičević, Foto: Betaphoto
Damir Krstičević, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.07.2017. 16:15h

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević ponudio je mandat na raspolaganje nakon kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska mogla i ranije pomoći vatrogascima u gašenju požara, koji su posljednjih dana zahvatili Dalmaciju, prenose hrvatski mediji.

Krstičević je takvu odluku donio i poručio premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović da ga "mogu odmah smijeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vrijeme i kvalitetno reagovale na požar".

Plenković je prethodno u Splitu izjavio da je "sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve funkcionisalo baš kako treba".

Grabar-Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavila da je "vojska mogla i ranije pomoći u borbi s vatrenom stihijom".

Potom je Krstičević za Jutarnji list rekao da podnosi neopozivu ostavku.

Grabar-Kitarović je potom izjavila danas da je iznenađena viješću o ostavci Krstičevića i ocijenila da on ne snosi odgovornost za to što vojska nije bila ranije poslata na požarom ugrožena područja oko Splita. "Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao, te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo", rekla je predsjednica za "Jutarnji list" pošto je objavljeno da je Krstičević zbog njene kritike podnio neopozivu ostavku. Ona je rekla da Vojska "ne može sama da izađe na teren, već mora da bude pozvana". "I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, iako su znali da im je ona sve vrijeme na raspolaganju. Vojska je na kraju krajeva obavila jako dobar posao", rekla je predsjednica Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas izjavio da ne prihvata ostavku ministra odbrane Damira Krstičevića. "Kao predsjednik Vlade Hrvatske ne prihvatam najavljenu ostavku Damira Krstićevića", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Bonus video: