Haradinaj dao garancije da ima glasove za izbor za premijera Kosova

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. mandat za sastav Vlade dobija kandidat kojeg predlaže koalicija ili stranka koja je dobila najviše glasova na izborima
3 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2017. 18:29h

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj danas je tokom nezvaničnog susreta sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem dao garancije da ima dovoljan broj glasova da bude izabran za premijera Kosova.

On je poslije susreta sa Tačijem rekao da nije bilo dogovora o datumu održavanja konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, javlja TV Klan Kosova.

Haradinaj je kandidat koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Prištinski mediji su danas javili da će Tači danas ili sjutra doneti odluku o datumu sazivanja konstitutivne sjednice Skupštine Kosova na osnovu rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Prema saznanjima portala telegrafi.com konstitutivna sjednica bi trebala da bude održana u utorak 18. jula a do odlaganja zakazivanja sjednice je došlo jer je većina novoizabranih poslanika na odmoru van Kosova.

Predsjednik Kosova saziva sjednicu, dok pripreme za njeno održavanje organizuje dosadašnji predsjednik Kadri Veselji i članovi predsjedništva Skupštine Kosova.

Kandidata za predsjednika Skupštine Kosova prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014. predlaže predizborna koalicija ili stranka koja je dobila najviše glasova.

U konkretnom slučaju to je koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova,

Predsjednik kosovskog parlamenta biće izabran ako za njega glasa najmanje 61 poslanik.

Nakon izbrora predsjednika i pet podpredsjednika Skupštine Kosova predsjednik Kosova određuje mandatara za premijera Kosova.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. mandat za sastav Vlade dobija kandidat kojeg predlaže koalicija ili stranka koja je dobila najviše glasova na izborima.

Bonus video: