Formiranje Vlade Kosova: Haradinaj zove na konsultacije, Mustafa se neće odazvati

Pokret Samoopredjeljenje, čiji je osnivač Aljbin Kurti, koji je i kandidat za premijera tog pokreta, nastoji da sama formira vladu
1 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ažurirano: 10.07.2017. 15:47h

Kandidat za kosovskog premijera Ramuš Haradinaj pozvao je političke partije na konsultacije o formiranju nove kosovske vlade.

Prištinski mediji navode da je odlazeći premijer i lider DSK Isa Mustafa poručio da se neće odazvati ovom pozivu.

Haradinaj, kojeg zvanični Beograd tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom tokom posljednjih sukoba, na konsultacije o formiranju vlade pozvao je radikalni pokret Samoopredjeljenje, DSK i Srpsku listu.

Pokret Samoopredjeljenje, čiji je osnivač Aljbin Kurti, koji je i kandidat za premijera tog pokreta, nastoji da sama formira vladu.

S obzirom na to da kosovski ustav predviđa da se mandat za formiranje vlade u prvom krugu pruži kandidatu pobjedničke koalicije, Haradinaj je na razgovore pozvao i Demokratski savez Kosova, Srpsku listu i ostale partije iz manjinskih zajednica kako bi, kako se navodi, u što kraćem roku bila formirana vladajuća koalicija.

Za utorak je u Skupštini predviđen sastanak sa predsjednikom Samoopredjeljenja, Visarom Imerijem, i liderom Demokratskog saveza, Isom Mistafom.

Haradinaj je rekao da će se angažovati na formiranju što šire koalicije za formiranje vlade kako bi ona bila funkcionalna i efikasna.

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je u subotu konačne izborne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative i još 10 manjih partija, dobila je 39 poslaničkih mjesta.

Pokret Samoopredjeljenje je osvojio 32, a koalicija Demokratskog saveza, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, 29.

Za izbor vlade potrebno je obezbijediti parlamentarnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika.

Od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ima rok od 30 dana da sazove konstituisanje parlamenta i izbor vlade Kosova.

Tači je, inače, ranije rekao za Radio Slobodnu Evropu da je dobi garancije od Haradinaja da ima neophodnu većinu za formiranje vlade.

Pokret Samoopredeljenje i njegov kandidat za premijera Aljbin Kurti, inače političar sa osvojenim najvećim brojem glasova, nada se da izbor vlade u prvom krugu neće proći, a da bi Tači u drugom krugu mandat za sastav vlade treba da da upravo njemu.

Tači je, međutim, rekao da ne vjeruje da će doći do drugog kruga izbora mandatara.

Kosovski mediji javljaju da je odlazeći premijer i predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao da se neće odazvati pozivu Haradinaja i da neće ući u koaliciju sa Tačijevom Demokratskom partijom Kosova, na čijem čelu je sada Kadri Veselji, koji je viđen da ponovo bude predsjednik parlamenta.

Bonus video: