KAZALA DA ĆE NASTAVITI VUČIĆEVIM PUTEM

Brnabić: Ako budemo birali Rusija ili Evropska unija, biramo EU

"EU je tamo gdje mi idemo - to je jasno", rekla je Brnabićeva
17 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Reuters
Ana Brnabić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2017. 05:42h

Ako Srbija bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiće se za ovo drugo, izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat.

"EU je tamo gdje mi idemo - to je jasno", rekla je Brnabićeva. 

"Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere", navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao velikog brata, našeg zaštitnika. 

Prema njenim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU". 

Podsjećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU. 

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region", rekla je Brnabić, za koju agencija napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD i Britaniji. 

Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kako je naveo Blumberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na sjeveru KiM, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa. 

"Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice", rekla je Brnabić. 

Ona je dodala da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odriješene ruke da radi šta misli da je najbolje. 

Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla "bila bih iznenađena kada ne bih".

Preporučujemo za Vas