Sud odbio da Gruevskom odredi pritvor

86 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2017. 21:05h

Osnovni sud u Skoplju odbacio je zahtjev Specijalnog tužilaštva da se bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom i njegovim saradnicima odredi pritvor.

Odluka suda uslijedila je četiri dana pošto je Specijalno tužilaštvo zatražilo pritvor za bivšeg premijera i još 17 osoba, uglavnom iz redova VMRO-DPMNE. Kako prenose makedonski mediji, Gruevskom je oduzet diplomatski pasoš.

Specijalno tužilaštvo formirano je da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. godine, kao i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Osim Gruevskog, Specijalno tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora za bivšeg ministra policije Gordanu Jankulovsku, zatim za bivšeg šefa državne bezbjednosti Sašu Mijalkova, bivšeg ministra za transport i veze Mileta Janakijeskog, donedavnog ministra kulture Elizabetu Kančevsku Milevsku i glavnog urednika televizije "Sitel" Dragana Pavlovića.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, koje je formirano dogovorom za rješavanje političke krize u Pržinu, imalo je rok od 18 mjeseci da podigne optužnice.

Nova vlada, koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) pokušava da pronađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo može da nastavi da podiže optužnice.

Prema informacijama iz Specijalnog tužilaštva, do sada je preslušano oko 50 odsto prisluškivanih razgovora, koje je krajem 2015. posle formiranja tog tužilaštva, dostavio lider SDSM Zoran Zaev.

Specijalno tužilaštvo je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručivanje političkog nasilja Gruevski. Među optuženima u druga dva slučaja su i Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

Bonus video: