DAN D

Odluka o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske

Slovenski mediji danima intenzivno izvještavaju o arbitraži
63 pregleda 0 komentar(a)
Piranski zaliv (Novine)
Piranski zaliv (Novine)
Ažurirano: 29.06.2017. 07:02h

Danas je "dan D" za Sloveniju i Hrvatsku. Arbitražni sud u Hagu, kako je najavljeno, saopštava konačnu presudu o graničnom sporu dvije zemlje u Piransom zalivu.

Dok iz Slovenije poručuju da novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sjednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. "gluvoj sobi", odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani. Tvrdi se i da u Sloveniji sve više raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opisuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija.

Podsjeća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda posljednjih dana nazivao istorijskom, a današnji dan presudnim za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

"Proglašenje arbitražne presude biće 'treća prelomna' u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila prije 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša 'konačna granica' s Hrvatskom", rekao je za mariborsku Večer predsjednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani i potpredsjednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavaoca međunarodnih odnosa.

Brglez je pozvao građane da sjutra i kasnije ne nasjedaju na moguće, kako je rekao, spinove i lažne vijesti koje će se širiti. Upozorio je da treba vjerovatni zvaničnoj odluci arbitražnog suda, slovenačke vlade i parlamenta.

Cerar je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao istorijskim događajem za obje države, ali i "danom D" za Sloveniju.

Slovenski mediji danima intenzivno izvještavaju o arbitraži, a slovenačka tv je najavila specijalne priloge u prajm tajmu vezano za arbitražu i pitanje Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale. Jedinstveno mišljenje zvanične Ljubljane je da presuda arbitražnog suda nema alternativu.

Nekadašnji stručnjak za trgovačko pomorsko pravo Marko Pavliha govori o mogućnosti tužbe protiv Hrvatske u slučaju nepostupanja po presudi. On je, naime, za Slovenački radio izjavio da u implementaciji presude arbitara ne očekuje incidente te kaže da Slovenija u prvim danima nakon njene objave mora djelovati suzdržano, istrajno koristeći diplomatska, a ne druga sredstva.

"Ali, ako bi Hrvatska i dalje odbijala svaku pomisao da prihvati arbitražnu presudu, onda bi Slovenija kao o krajnjem sredstvu trebala razmišljati o tužbi protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu", smatra Pavliha.

Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vrijeme godišnjih odmora koji Slovenci uglavnom provode u Hrvatskoj.