ODGOVARALA NA PITANJA POSLANIKA

Brnabić: Mandatara ne bira ni strani ambasador ni Blic

Ona je pitala i zašto bi neko ko je ozbiljan čovjek pročitao nešto u Blicu ili drugim novinama i na osnovu toga odlučio da promjeni mišljenje o tome ko treba ili ne treba da bude mandatar
0 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Reuters
Ana Brnabić, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2017. 12:53h

Poslije iznošenja ekspozea mandatarka Ana Brnabić je i odgovarala na pitanja poslanika, posebno na pitanje Vojislava Šešelja.

Šef poslanika SRS u Narodnoj skupštini je tražio odgovor na pitanje da li je mandatarka u sukobu interesa, pošto je kompanija u kojoj je direktor njen brat, dobijala poslove od države, a sve u vezi sa Direkcijom za e-upravu.

Ta Direkcija je izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima stavljena u nadležnost premijera, dok je u prethodnom periodu bila dio Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čijem čelu je bila Brnabićeva. 

“Iako nije bilo neophodno, pošto moj brat sa 44 godine nije više dio moje primarne porodice, kada je trebalo da postanem ministarka prijavila sam Agenciji za borbu protiv korupcije moguć sukob interesa i tražila sam mišljenje. Bilo je takvo da nastavim da radim svoj posao i da tenderi mogu da se nastave, a ukoliko kompanija u kojoj je direktor moj brat pobijedi na tenderu, onda treba da obavijestim Agenciju, da bi ona uzela dokumentaciju na uvid i da vidi da li je posao namješten ili nije i ja po tom mišljenju postupam“, navela je Brnabićeva. 

Dodala je i da garantuje da će se pridržavati slova zakona i da će odgovarati na pitanja poput Šešeljevog i smatra da su takva pitanja legitimna.

Mandatarka je takođe odbacila navode da su američki ambasador i mediji uticali na odluku ko će biti kandidat za predsjednika Vlade Srbije. 

"O vladi, mandataru i predlogu za mandatara i ministarima ne odlučuje američki ambasador i ni jedan drugi ambasador pa ni i Blic", rekla je Ana Brnabić odgovarajući šefu poslaničke grupe SRS na navode o tome da li je možda Blic ili američki ambasador uticao na njen izbor za mandatara. 

Ona je pitala i zašto bi neko ko je ozbiljan čovjek pročitao nešto u Blicu ili drugim novinama i na osnovu toga odlučio da promjeni mišljenje o tome ko treba ili ne treba da bude mandatar. 

"Možda je Blic upravo to objavio da ja ne bih taj dan bila proglašena za mandatara", rekla je Ana Brnabić. 

Blic je u danu kada je predsjednik Srbije trebalo da objavi odluku o mandataru, na naslovnoj strani imao natpis da Ana Brnabić mora biti mandatar.

Preporučujemo za Vas