Tači: Što prije preostale članice EU priznaju Kosovo, to će biti bolje za region

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je nakon sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem izjavila da na Balkanu neće biti promjena granica
85 pregleda 5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.08.2018. 18:19h

Kosovski predsjednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promjena granica na Zapadnom Balkanu.

"Sve što treba da se uradi jeste da većina ćlanica EU ubjedi pet onih koje ne priznaju Kosovo, kao i Srbiju, da priznaju Kosovo u okviru ovih granica. Što prije se to desi, to će biti bolje za region", napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je nakon sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem izjavila da na Balkanu neće biti promjena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Reagujući na tu izjavu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stav Angele Merkel već pet godina ima i da je ona razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova.

"Ono što je rekla Angela Merkel, ako to smijem da prevedem za naše građane, kada je rekla da je protiv razgraničenja, ona nas je već razgraničila tako što je Kosovo odvojeno do Srbije i to tako da je cijelo Kosovo nezavisna država", rekao je Vučić.

Bonus video: