NE ZNA SE ŠTA JE TAČNO PREDMET SPORA

Kako je 128 postalo veće od 156: Lažna Vučićeva drama oko Ane Brnabić

"SNS je partija koja radi sve što joj vođa kaže. A sve ovo je uobičajena Vučićeva tehnologija vladavine a to je konstantna kampanja. S druge strane podizanjem tenzija želi da bude u centru pažnje. Što se tiče protivljenja Dragana Markovića Palme mislim da on ovdje ima ulogu električnog zeca"
102 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2017. 11:07h

Stanje u srpskoj vladajućoj koaliciji se uzburkalo nakon predloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude mandatarka nove srpske vlade.

Najgore od svega je što se ne zna tačno šta je predmet spora, kao ni ko je sve i zašto nezadovoljan. Sasvim sigurno je da su pojedini članovi vladajuće koalicije teško prihvatili činjenicu da će se na čelu vlade naći deklarisana lezbejka, ali s druge strane se niko nije potrudio da objasni zašto nikome nije smetala kao ministarka u vladi? Da je čitava drama možda i loše režirana predstava svjedočilo je i višednevno prebrojavanje glasova u srpskoj skupštini za podršku novom premijeru. Iako su mnogi prebrojali 156 glasova podrške, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je javnosti servirala priču kako je pitanje da li će uspjeti da skupe 128 glasova; niko se od naprednjaka nije ni potrudio da objasni kako je 128 postalo veće od 156. Sve to je bio signal da se ozbiljno posumnja u takozvanu dramu unutar vladajuće koalicije.

Spor ne postoji

Nikakvog ovdje spora nema, kaže stoga za Dojče vele (DW) novinar nedjeljnika "Vreme" Filip Švarm.

"SNS je partija koja radi sve što joj vođa kaže. A sve ovo je uobičajena Vučićeva tehnologija vladavine a to je konstantna kampanja. S druge strane podizanjem tenzija želi da bude u centru pažnje. Što se tiče protivljenja Dragana Markovića Palme mislim da on ovdje ima ulogu električnog zeca, i da svi bi sada trebalo da vidimo sa kakvim se sve problemima Vučić suočava, i kako ih uspješno rješava", kazao je Švarm.

Uobičajena SNS dramatizacija

Dramatizacija političke atmosfere je nešto što nije tipično samo za Srbiju, ocjenjuje za DW Đorđe Vuković iz CESID-a.

"To je nešto što Vučić i SNS rade već nekoliko godina, i to nije ništa novo. Mi smo oko svake važne odluke imali tu dramatizaciju. Ali, ono što je ovdje uslovno rečeno predmet spora jeste, na našu veliku žalost, nečija različitost i nespremnost nekih ljudi da to prihvate. Te stvari su trebalo davno da budu prevaziđene, ali eto mi govorimo o Srbiji 2017. godine i jednom prilično konzervativnom biračkom tijelu, koje teško priznaje prava izdvojenim i manjinskim grupama po raznim osnovama", rekao je Vuković.

Vučić vrijedi za dvoje. Najmanje

Kao nekakav pokušaj razvodnjavanja odluke da Ana Brnabić bude mandatarka, ili kao način za smirivanje stranačkog i potencijalno biračkog nezadovoljstva, javnosti je plasirana priča o dva premijera.

Ništa se vi ne brinite, glasila je umirujuća poruka, Ana Brnabić će se baviti ekonomijom a Ivica Dačić politikom u novoj vladi.

Filip Švarm smatra da je takva konstrukcija potpuna budalaština, i da opet ima veze s Vučićem.

"Aleksandar Vučić na ovaj način želi da nam pokaže kako je dok je on bio premijer radio 25 sati dnevno, rješavao razne probleme, i radio što drugi ne mogu. Čitava ta ideja o razdvajanju premijerske funkcije na dva dijela bi trebalo da pokaže kako ne postoji niko ko bi mogao da naslijedi Vučića u punom kapacitetu. To što je radio jedan Vučić sad mora da radi puno više osoba", objasnio je Švarm.

Imidž je sve

Istinski ili lažni politički sukob, sada je ipak postalo jasno da su bili u pravu oni koji su upozoravali da će se Aleksandar Vučić teško pomiriti s tim da je odlaskom na mjesto predsjednika Srbije zvanično izgubio mnoge ingerencije. Drama oko navodnog izostanka podrške Ani Brnabić je samo pokazala da će se predsjednik Srbije na razne načine dovijati kako bi u javnosti ostavio utisak nekoga ko i dalje sve kontroliše.

"Riječ je o nekoj vrsti performansa koji Vučić izvodi kako bi mogao da vodi državu", smatra Filip Švarm.

"A državu će moći da vodi samo onoliko koliko vodi svoju partiju. Predsednik je u Srbiji jako samo ako je njegova partija u većini, i ako je on predsjednik partije. I zato ćemo sada gledati ovakve performanse, koji bi trebalo da pokažu kako je on mnogo važniji od premijera", dodao je Švarm.

Niko, naravno, ne vjeruje da će ni Ivica Dačić ni Ana Brnabić biti donosioci ključnih odluka, dodaje Đorđe Vuković.

Zna se gdje se ide po ključne odluke.

"Ali, ja u svemu tome ne vidim ništa neobično, ako je neko stručnjak za politiku to je Ivica Dačić. Mi sada možemo da raspravljamo da li će to biti dobro ili loše, ali svaka procjena je u ovom trenutku neodgovorna, jer se prosto mora sačekati da prođe vrijeme. Može se dogovoditi da to bude problematično kao izbor Mirka Cvetkovića u vrijeme Borisa Tadića, a možda bude i produktivno kao u nekim zemljama gdje je jedan dio izvršne vlasti prepušten tehnokratama", priča Vuković.

Nova prijetnja izborima

"Kako bi se pojačao dramski utisak vrh naprednjaka je u jednom trenutku zaprijetio da će se, ukoliko Ana Brnabić ne dobije podršku, ići na vanredne izbore. To izgleda nikoga nije posebno impresioniralo, jer su vanredni izbori u Srbiji postali redovna pojava. Mislim da ako se Vučić i odluči za vanredne izbore da to neće biti zbog nekih unutarstranačkih razloga", smatra Filip Švarm.

"To će kao i dosad biti da se dobije na vremenu, da se učvrsti vlast, i da se dodatno razbije opozicija. A tek nema govora da će ovaj navodni sukob ugroziti vladajuću koaliciju", ocjenjuje Švarm.

Osim samog SNS niko više nije ni zainteresovan za izbore, primjećuje Đorđe Vuković.

"Opozicija je slaba, a osim Palme koji očito ne može da prevaziđe svoje predrasude, ne vidim nikoga iz koalicije ko je rekao da će uskratiti podršku Ani Brnabić. I takva situacija u kojoj će se prijetiti izborima će trajati sve dok SNS bude imao visoku podršku. Kad ta podrška bude pala ne vjerujem da će se tako lako pucati iz naoružanja a znate da imate ćorak", kaže Vuković.

Preporučujemo za Vas