Jeremić: Do jeseni formiram političku partiju

Nedavni kandidat za predsjednika je rekao i da mu je cilj da kroz novu stranku pomiri dvije Srbije - nacionalnu i građansku i da je uvjeren da je to moguće
1 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.06.2017. 19:42h

Bivši kandidat za predsjednika Srbije Vuk Jeremić najavio je da će ove jeseni formirati političku partiju.

"Nadam se da ćemo do jeseni formirati novu političku stranku...intenzivno radimo na svim nivoima organizovanja", rekao je on je za Radio televiziju Vojvodine.

Jeremić je rekao i da mu je cilj da kroz novu političku stranku pomiri dvije Srbije - nacionalnu i građansku i da je uvjeren da je to moguće.

"To su dvije strane jednog novčića", rekao je Jeremić dodavši da mu za formiranje nove političke stranke "nije potrebna pomoć sa strane", odnosno od ambasadora i iz inostranstva. Jeremić je podsjetio i da je poslije posljednjih predsjedničkih izbora rekao da ostaje u Srbiji i da će nastaviti svoju političku borbu. Jeremić, koji je predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj je rekao i da se na narednim izborima u Srbiji ne smije dozvoliti razjedinjeni nastup opozicije, uz ocjenu da građani to ne bi oprostili. "Mislim da ideološke ili vrjednosne razlike koje postoje između stranaka blijede i predstavljaju daleko manji problem od razmjera ukupne strateške i nacionalne štete koja nam se pričinjava na dnevnom, mjesečnom i godišnjem nivou", rekao je on. Jeremić je podsjetio i da je poslije posljednjih predsjedničkih izbora rekao da ostaje u Srbiji i da će nastaviti svoju političku borbu. On smatra da je priroda vlasti u Srbiji blizu stadijuma autokratije i "vulgarno izrežirana farsa u kojoj godinama živimo". Prema njegovim riječima, ne postoje ni mehanizmi kontrole vlasti. "Ne mora se nužno slušati većina glasova građana, što je pokazao Milo Đukanović koji je preživio politički salto mortale nakon što je uveo Crnu Goru u NATO, iako se većina građana tome protivila", ukazao je on. Jeremić kaže da treba da se promijeni način na koji Srbija vodi Briselski dijalog, za koji kaže da je postao jedna vrsta nekompetentnog pregovaranja gdje je država dala sve, a nije dobila ništa. "Vlada u kojoj sam bio od 2008. nije stavila potpis na bilo šta slično Briselskom sporazumu, a da smo to uradili, visili bismo na Terazijama", rekao je on. Prema njegovim riječima, ako je "Srbija dala međunarodni pozivni broj, razmontirala sve elemente srpske države na Kosovu i Metohiji, a nije uspela da dobije apsolutno ništa, to je čista nekompetentnost". Dodao je i da bi nastavak sadašnjeg puta Srbiju doveo do potpunog gubitka svih srpskih interesa na Kosovu i da bi to trebalo prekinuti.

Bonus video: