Zaev: Da Makedonija u 2018. dobije datum za početak pregovora sa EU

Kako prenosi agencija MIA, makedonski premijer je u razgovoru sa novinarima istakao da se Makedonija, pored posla na unutrašnjem planu i reformi koje mora da napravi, nada i pozitivnom iskoraku u rješavanju spora sa imenom sa Grčkom
2 komentar(a)
Zoran Zaev, Bojko Borisov, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 11:28h

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da najesen bude odstranjena uslovljena preporuka i da Makedonija u 2018. dobije datum za početak pregovora sa EU.

"U Makedoniji postoji ozbiljno opredjeljenje da se, konačno poslije 2005. kada smo dobili kadidatski status, približimo integraciji u EU", rekao je Zaev, koji je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Bugarskoj, gde je od zvnične Sofije dobio podršku za integraciju Makedonije u NATO i EU.

Kako prenosi agencija MIA, makedonski premijer je u razgovoru sa novinarima istakao da se Makedonija, pored posla na unutrašnjem planu i reformi koje mora da napravi, nada i pozitivnom iskoraku u rješavanju spora sa imenom sa Grčkom.

"Nadam se da, uistinu, sa novim perspektivama koje se otvaraju za region možemo da zatražimo, ali i da dobijemo podršku našeg južnog susjeda preko parlamenta, Vlade, vladajućih i opozicionih partija”, istakao je Zaev.

On je ocenio da su duge godine čekanje pred vratima EU i NATO građane Makedonije učinile malo frustriranim, kao i da je to dugo čekanje vjerovatno i doprinijelo političkoj krizi u zemlji.

"Uvjereni smo da naši susjedi žele dobro Makedoniji i cijelom regionu i opravdano očekujemo podršku od prvih prijatelja, a to su naše susjedne zemlje,posebno zemlje koje su članice NATO i EU", rekao je Zaev.

On je istakao da je Makedonija njegovom posjetom i razgovorom sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i drugim državnim funkcionerima otvorila novo poglavlje saradnje sa Bugarskom, gdke je, kako je rekao, postojalo zahlađenje odnosa iz isključivo političkih razloga.

"To je juče definitivno odstranjeno i otvorile su se nove perspektive za saradnju dvije zemlje. Očekujem da nam Vlada Bugarske bude prvi partner u integrativnim procesima sa EU kao susjed sa kojim poslije potpisvanja dogovora o dobrususjedstvu (koje je planirano za 2. avgust) neće biti otvorenih pitanja", rekao je Zaev.

Bonus video: