VUČIĆ ODLUČIO

Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Vučić je naveo da ga je Brnabićeva obavijestila da može da obezbijedi većinu poslanika u parlamentu
258 pregleda 25 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Twitter
Ana Brnabić, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.06.2017. 16:56h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odlučio da Ana Brnabić bude mandatar za sastav nove Vlade Srbije, piše RTS.

Vučić je obrazlažući odluku rekao da Brnabić ima "stručne i lične kvalitete" i da je uvjeren da će da radi dobro.

On je rekao i da odluka nije bila laka, ali da je u skladu sa interesima Srbije i idejom da kandidat svojim radom i energijom treba da donese dobre rezultate za Srbiju i građane. 

"Budući premijer mora da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namjene. U oblastima od zdravstva do prosvete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije.

On je rekao da Srbija mora da ojača međunarodnu poziciju i na istoku i na zapadu i ostvari bolju saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.

Vučić je rekao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), već njegova želja da nađe dobro rješenje.

"SPS će imati značajnu ulogu u Vladi. Imam ogromno povjerenje u predsjednika SPS Ivicu Dačića, kao i u sve ostale koalicione partnere", rekao je Vučić.

Upitan šta mu je Brnabić rekla, kada joj je saopštio da je novi mandatar, Vučić je rekao da mu je Brnabić rekla: "Hvala predsjedniče, ili tako nešto kurtoazno".

On je naveo da će lider SPS Ivica Dačić "suštinski voditi politički dio", kao i da će biti promjena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više".

B92 piše da je Vučić naveo da ga je Brnabićeva obavijestila da može da obezbijedi većinu poslanika u parlamentu. 

Takođe, naveo je i da je ona vrijedna, da posjeduje stručne i lične kvalitete, da je uvjeren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku Srbije. 

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu.

Ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije. 

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana je u kompaniji Kontinental vind Serbija gdje je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona eura u vjetropark u opštini Kovin. 

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta. 

Predsjednica je Savjetodavnog odbora Etno mreže nacionalnog proizvođača rukotvorina koje obuhvata više od 500 žena iz svih krajeva Srbije, organizovanih zadruge ili udruženja, koja doprinose negovanju tradicije i starih zanata.

U 2013. je dobila priznanje "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Brnabić, koju je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio za mandatara za sastav nove vlade, biće sedmi premijer od demokratskih promjena 2000. godine, a za proteklih 17 godina samo je Mirko Cvetković ostao sve četiri godine na čelu vlade Srbije

Prvi predsjednik vlade bio je Zoran Đinđić koji je izabran 25. januara 2001. godine i na toj funkciji je ostao do 12. marta 2003. godine kada je ubijen.

Od 18. marta 2003. na čelu vlade bio je Zoran Živković.  

U martu 2004. godine izabrana je manjinska vlada sa Vojislavom Koštunicom na čelu. Koštunica je ponovo izabran za premijera i 2007. godine.

U julu 2008. Skupština Srbije izabrala je novu republičku vladu na čijem je čelu bio Mirko Cvetković koji je na tom mjestu ostao do jula 2012. kada je Ivica Dačić izabran za premijera.

Dačić je predsjednik Vlade bio do 27. aprila 2014, kada je ga je na tom mjestu naslijedio Aleksandar Vučić.

Vučić je ponovo izabran za premijera u avgustu 2016. i na tom mjestu je ostao do 30. maja ove godine, kada je podnio ostavku zbog izbora za predsjednika Srbije.

Preporučujemo za Vas