Hoće li biti osnovana Transportna zajednica Zapadnog Balkana: Pritisnuti Kosovo

Predstavnik Evropske komisije Nikolas Sendrovic, zamjenik šefa jedinice za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pristupne pregovore, smatra realnim da se saglasnost s Kosova pribavi do 12. jula
1 komentar(a)
Kosovo, EU, Foto: Shutterstock
Kosovo, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2017. 12:09h

U Briselu se nadaju da će u julu biti osnovana Transportna zajednica Zapadnog Balkana koja bi bila usklađena sa Evropskom unijom (EU). Za to nedostaje samo pristanak Kosova. Neke članice EU zahtijevaju da se na Prištinu izvrši pritisak.

Osmogodišnja saga o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope trebalo bi konačno da se okonča 12. jula na samitu Zapadnog Balkana u Trstu, saznaje Dojče vele (DW).

Početkom juna su svoj paraf na taj sporazum stavili i predstavnici Srbije koja je do sada bila glavni kočničar sporazuma zbog neslaganja oko toga kako će Kosovo biti zastupljeno u njemu.

U Briselu je zaključeno da Ustav Makedonije – još jedne zemlje čiji se paraf čekao – dozvoljava i direktno potpisivanje ugovora bez prethodnog parafiranja tako da to može biti učinjeno u Trstu.

Time je jedina, ali velika prepreka ostala Priština. Na sastanku radne grupe EU za Zapadni Balkan su početkom sedmice u Briselu predstavnici više zemalja zahtijevali od Evropske komisije da preduzme oštrije mjere kako bi i Kosovo prihvatilo dogovor o transportu i infrastrukturi. Iz povjerljivog protokola tog sastanka u koji DW ima uvid proizilazi da je najtvrđi stav zauzela Velika Britanija, kao i da je Italiji veoma stalo da ugovor bude svečano potpisan baš u Trstu.

Predstavnik Evropske komisije Nikolas Sendrovic, zamjenik šefa jedinice za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pristupne pregovore, smatra realnim da se saglasnost s Kosova pribavi do 12. jula. On je u diskusiji istakao da pritisak može biti kontraproduktivan dok se "situacija ne slegne" nakon parlamentarnih izbora na Kosovu.

Takav rasplet je sredinom maja nagovijestio i Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

"Sporazum je tehnički usaglašen", rekao je on tada i dodao da je potpisivanje sporazuma na samitu u julu "neizvjesno" zbog političkih okolnosti u nekim zemljama regiona.

Transportna zajednica "Jugoistočne Evrope" zapravo se odnosi na šest država Zapadnog Balkana koje su u čekaonici EU (Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH, Kosovo). Cilj je jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, rječnog i pomorskog saobraćaja između država Zapadnog Balkana i EU. Svih šest država time ujedno usvaja pravne tekovine EU na ovom polju, što je i njihova obaveza u pristupnim pregovorima.

Bonus video: