Srbija: Donijeta uredba o poslovima koje mlađi od 18 godina ne smiju da rade

Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji Jovan Protić rekao je da je, uz prosjačenje, poljoprivreda oblast u kojoj ima zloupotrebe rada djece
0 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.06.2017. 10:47h

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv zloupotrebe dječijeg rada, da je Vlada Srbije donijela Uredbu o poslovima koje djeca do 18 godina ne smiju da rade.

Uredba je donijeta na predlog Međunarodne organizacije rada i počeće da se primjenjuje od januara 2018. godine.

"Ta uredba predstavlja listu poslova, koji su inače dozvoljeni i legalni, ali zbog težine, opasnosti i psihofizičkih karakteristika zahtijevaju da budu zabranjeni za djecu", rekao je Vulin u Medija centru.

Vulin je dodao da je ministarstvo osnovalo 115 timova u centrima za socijalni rad koji se bave fenomenom djece sa ulice.

"Ove godine otkrili smo 26 djece koja prosjače na ulici, a prošle godine taj broj je bio 74. Neka djeca su trajno, a neka privremeno oduzeta", rekao je on.

Vulin je rekao da cilj ministarstva nije da se dijete oduzme porodici, već da se sa tim djetetom radi.

Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji Jovan Protić rekao je da je, uz prosjačenje, poljoprivreda oblast u kojoj ima zloupotrebe rada djece.

"Čak 168 miliona djece širom svijeta izloženo je zloupotrebama dječijeg rada. Broj zloupotrebe dječijeg rada se gotovo izjednačava sa brojem nezaposlenih u svijetu", rekao je on.

Bonus video: