Glasanje na sjeveru Kosova protiče bez problema

Za 120 poslanička mjesta takmiči se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dvije građanske inicijative. Od toga, pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici
2 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.06.2017. 07:20h

Biračka mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu otvorena su u sedam časova i na sjeveru Kosova i glasanje protiče bez problema.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici glasao je zamjenik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić, a svoju podršku glasačima dao je i direktor Kancelarije Marko Đurić, koji je jutros u Kosovskoj Mitrovici.

On je u izjavi za RTS rekao da je ovo još jedan od sudbinskih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Srpska lista na ovim izborima predstavlja oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na KiM i jedino Srpska lista može da garantuje očuvanje te pupčane vrpce između našeg naroda i institucija na KiM i države Srbije", rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, "druge (srpske) liste na ovim izborima vodile bi presijecanju svih organskih veza koje postoje i sprovođenju separatističke politike".

"Zato je važno da grđjani u što većem broju izađu na birališta, jer samo većim odzivom garantujemo očuvanje institucija Srbije na ovom području, garantujemo sprječavanje formiranja tzv. vojske Kosova i jedino Srpska lista može i hoće to da obezbijedi", rekao je Đurić .

Direktor Kancelarije za KiM je ocijenio da je nedopustivo da međunarodna zajednica ćuti na sve prijetnje albanskih političara da Srba na KiM ne treba da bude i da niko ne treba da se vrati .

"O svim pritiscima koji se ovdje sprovode, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće u Generalnoj skupštini UN i na svim drugim mjestima, to mora da se čuje i da bude zaustavljeno", rekao je Djurić.

On je podsjetio da su mnogo puta vlasti u Prištini pokušavale da ga spriječe da dođe na Kosovo i da u tome nijesu uspjeli.

"Ja sam ovdje u Kosovskoj Mitrovici, Ramuša Haradinaja nema. Ovdje živi srpski narod i tako će biti", rekao je Đurić.

Pravo glasa ima milion 872.951 birač, od kojih preko 155.000 glasaju prvi put. Glasanje će se obaviti na 889 glasačkih centara, a cio proces nadgledaju domaći i strani posmatrači, njih skoro 30.000.

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" koja prati izbore, pozvala je političke subjekte da ne vrše pritisak na birače.

Policija Kosova je pripremila poseban operativni plan u sklopu kojeg će biti angažovan veliki broj policajaca na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući i sjever.

Kosovsko tužilaštvo je na dan izbora angažovalo 100 tužilaca koji će biti na raspolaganju u svih 38 kosovskih opština u slučaju potrebe.

Odgovorni organi su najavili da će biti kažnjeno svako nezakonsko djelovanje, a za one koji prekrše Zakon o pravilama Centralne izborne komisije, predviđene su oštre kazne.

Predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je građane da iskoriste pravo glasa, jer će to "odrediti u kom pravcu će da ide zemlja".

On je takođe izrazio zabrinutost zbog zastrašivanja i prijetnji građanima, posebno na sjeveru Kosova. Na sastanku s predstavnicima država Kvinte zatražio je da se srpskim vlastima stavi do znanja da neće biti tolerisano miješanje u unutrašnja pitanja Kosova.

Inače, za 120 poslanička mjesta takmiči se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dvije građanske inicijative. Od toga, pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izlaze u tri politička bloka - najprije koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, zatim Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i novog subjekta, Alternative, dok samostalno na izborie izlazi pokret Samoopredjeljenje.

Kandidati za premijera su Ramuš Haradinaj ispred koalicije na čelu sa DPK, Avdulah Hoti ispred koalicije na čelu sa DSK i Aljbin Kurti iz Samoopredjeljenja.

Iz redova srpske zajednice na izbore izlazi pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova.

Ostale manjinske zajednice takođe imaju deset garantovanih mjesta poslanika za Skupštinu Kosova.

Bonus video: