POKAZALI KAKO SE VLAST ODNOSILA PREMA IMOVINI PORESKIH OBVEZNIKA

Luksuzno vozilo plaćeno skoro 600.000 eura kupilo prašinu u garaži

"Najviše me boli to što policajci nemaju uniformu, a ministarstrvo unutrašnjih poslova je imalo hrabrost da kupi vozilo od 600.000 eura"
0 komentar(a)
mercedes vlada Makedonije, Foto: Mvr.gov.mk
mercedes vlada Makedonije, Foto: Mvr.gov.mk
Ažurirano: 10.06.2017. 16:15h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije danas je pokazalo luksuzni "mercedes" koji je kupljen u vrijeme dok je premijer bio lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, a za čije postojanje prvi put čulo u takozvanim "opozicijskim bombama".

Na blindiranom vozilu, crne boje, plaćenom 572.780 eura, vidljivo je da je zapušteno i prekriveno prašinom.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao je da želi da pokaže cijeloj makedonskoj javnosti kako se prethodna vlast (VMRO DPMNE) odnosila prema imovini poreskih obveznika, ističući da je automobil prikazan onako kako je ostavljen u garaži - prljav i neuredan.

Naveo je da je "mercedes" prešao 57.000 kilometara, a da mu je najčešća relacije bila do Probištipa (mjestu donedavnog premijerа Emilа Dimitrievа), dokle se putovalo 4-5 puta mjesečno.

"Najviše me boli to što policajci nemaju uniformu, a ministarstrvo unutrašnjih poslova je imalo hrabrost da kupi vozilo od 600.000 eura", rekao je Spasovski novinarima.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je, 6. juna, najavljujuči da će "mercedes" biti predstavljen javnosti, rekao da je zapušten, ostavljen u garaži, oštećen i spolja i iznutra.

Prema njegovim riječima, vlada ne planira da proda to vozilo jer se ne može dobiti cijena po kojoj je plaćen. Zaev je rekao da ga on i ministri neće korisititi, već da će biti namijenjen za strane delegacije.

O postojanju luksuznog "mercedesa" građani Makedonije su prvi put čuli u proljeće 2015. godine, kada je opozicioni SDSM objavio prisluškivane razgovore tadašnjeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i mistarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

U jednom od razgovora, kako je objašnjeno, čuje se kako Gruevski i Jankulovska pričali o nabavci i kako da ga tadašnji premijer koristi, a da ne doznaju mediji.

Specijalno tužilaštvo za prisluškovane razgovore je u januaru ove godine pkrenulo istragu nazvanu "Tenk" protiv Jankulovske i još jedne osobe zbog sumnje da su 2012. godine zloupotrijebile službeni položaj da bi ispunile želju tadašnjeg premijera Gruevskog za kupovinu tog specijalnog vozila.

VMRO-DPMNE: Nek SDSM proda "mercedes"

VMRO-DPMNE optužila je Spasovskog da prikazivanje "mercedesa S klase 600" predstavlja marketinški trik SDSM kako bi se prikrio nedostatak političkih ideja.

VMRO-DPMNE u saopštenju navodi da je u proteklih 11 godina puno uloženo u opremanje policijskih snaga, prenosi MIA.

"Ako SDSM misli da je mercedes nepotreban, uvijek mogu da ga prodaju. Takva vozila ne gube mnogo na vrijednosti, ako se dobro održavaju", navedeno je u saopštenju i podsjeća da je automobil korišćen za bezbjedan prevoz visokih stranih zvaničnika, uključujući Štefana Filea, Tomislava Nikolića, Boruta Pahora, Ivu Josipovića, Andreasa fog Rasmusena, Ahmeta Davutoglua.

Kako se dodaje, SDSM nema ideje i pretvara da je još uvijek opoziciona stranka.

"U stvarnosti, aktuelna vladajuća većina vodila je ministarstvo unutrašnjih poslova skoro godinu dana i oni su odgovorni za stanje u kom se nalazi vozilo", kaže VMRO-DPMNE.