ŠIRENJE RUSKE PROPAGANDE U MAKEDONIJI

KRIK objavio dokumenta makedonskih tajnih službi

Cilj dovođenja Miroslava Lazanskog u Makedoniju je bio da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska države u NATO
81 pregleda 11 komentar(a)
Miroslav Lazanski, Foto: Twitter
Miroslav Lazanski, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.06.2017. 16:57h

Dokumenta makedonskih tajnih službi o širenju ruske propagande i uticaja u Makedoniji, objavljena su danas na sajtu KRIK-a. Iz dokumenata su uklonjeni podaci o osobama koje nisu spomenute u pričama, kao i lični podaci.

Kako posjećaju iz KRIK-a, u saradnji sa OCCRP-jem i makedonskom Nova TV, objavljene su priče bazirane na dokumentima makedonske Uprave za bezbjednost i kontraobavještajnu aktivnost (UMK).

Dokumentacija pokazuje da je poslanik Srpske napredne stranke i novinar Miroslav Lazanski sa pripadnikom srpske BIA-e Goranom Živaljevićem sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike.

UMK navodi da prisluškivani razgovori i ostala prikupljena dokumentacija otkrivaju da je uz posredovanje Živaljevića i Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsjednika Demokratske partije Srba, Lazanski doveden u Makedoniju da bi izveo propagandne akcije. Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i Gruevski, ali i bori protiv ulaska Makedonije u NATO.

"Pripadnik BIA-e Živaljević davao je instrukcije Stoilkoviću koji je usmjeravao Lazanskog sa kim treba da razgovara i kojim temama da se bavi, piše u dokumentima. Nekim sastancima je i Stoilković lično prisustvovao – poput sastanka koji je Lazanski imao sa Gruevskim. Među dokumentima je i lista tekstova Lazanskog koji su ocijenjeni kao „propaganda“, a objavljeni najviše u prorežimskom 'Informeru'," navode iz KRIK-a.

U dokumentima piše i da su aktivnosti Živaljevića, dugogodišnjeg obavještajca i savjetnika u ambasadi Srbije, postajale više obavještajne nego diplomatske kako se mijenjala politička situacija u Makedoniji.

Kako podsjećaju iz KRIK-a, Živaljević je bio u makedonskom parlamentu kada je grupa ljudi sa fantomkama upala i fizički napala članove opozicionih stranaka, o čemu svjedoči i „selfi“ koji je Živaljević napravio te večeri.

"Dokumenta govore i o deceniji dugom naporu ruskih špijuna i diplomata da širenjem propagande i svog uticaja u Makedoniji pokušaju da spriječe ulazak ove zemlje u NATO i udalje je od Zapada. Opisano je i da ruski obavještajci u Makedoniji rade pod kontrolom ruskog špijunskog centra u Beogradu. Detaljnije pročitajte u priči 'Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd', kazali su iz KRIK-a.

Dokumenta pogledajte na ovom linku.