Radikali došli na konsultacije kod Vučića: Šešelj poslao sina na razgovore

Pozivu će se odazvati SPS, LDP, DSS, ali to neće učiniti Dveri, DS, DJB, a SRS će o tome odlučiti danas, saopšteno je iz ovih partija
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 09:53h

Delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) došla je danas oko 11 časova u Predsjedništvo Srbije na razgovor o novom mandataru za sastav Vlade s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Na konsultacije su u ime SRS-a došli Aleksandar Šešelj, sin lidera radikala Vojislava Šešelja, i poslanik te stranke Milovan Bojić.

Pre njih na konsultacijama su bili predstavnici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, a u toku su konsultacije sa liderima Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem.

Delegaija SNS-a stigla prva na razgovore

Delegacija koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, predvodena šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem, stigla je nešto prije 9 časova na Andrićev vijenac. Na konsultacije kod Vučića stigli su danas oko 10 sati i predsjednik SPS Ivica Dačić i JS Dragan Marković.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Radoslav Milojičić rekao je da predstavnici DS neće otići na konsultacije pošto ta stranka nema s Vučićem šta da priča, jer nije ispunio nijedno obećanje već je doveo do toga da građani teže žive.

DS neće ućestvovati u konsultacijama i zbog toga što je, kako je Milojičić rekao, Vučić uzurpirao parlament i zato što preko medija već šest godina vodi hajku protiv članova DS.

Socijaldemokratska stranka takođe se neće odazvati pozivu predsjednika Srbije, jer smatraju da će to biti samo prazna predstava.

"Ne pada nam na pamet da idemo kod Vučića na te konsultacije", rekao je predstavnik SDS Konstantin Samofalov.

Dijaloga neće biti ni sa predstavnicima DJB. Kažu da su konsultacije neustavne, jer novi predsjednik nije dao ostavku na mjesto koordinatora bezbjednosnih službi i na mjesto predsjednika stranke.

"On je trenutno u poziciji da ima neke funkcije koje su nespojive sa funkcijom na kojoj se nalazi. Kada predsjednik da ostavku na te funkcije naravno da ćemo se odazvati konsultacijama kao što i Ustav nalaže", rekao je Aleksandar Stojanovic iz DJB.

Na razgovore neće ni predstavnici Dveri, jer kažu, neće u goste kod onih koji su pokrali izbore.

Prema redosljedu daljih konsultacija za 11 je planirana izborna lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", za 15 časova predstavnici liste "Za pravednu Srrbiju - Demokratska stranka" (Nova, DSHV, ZZS), u 16 sati "Dosta je bilo - Saša Radulović", za 17 h "Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković - Boško Obradović", dok je za 18 časova predviđen sastanaka sa izbornom listom koju čine Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - LDP- LSV-SDS.

Svi sastanci bice održani u zgradi Predsjedništva, Andrićev vijenac 1, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Vučić je u subotu u Kranju rekao da će ime mandatara saopštiti poslije povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane, gdje će, kako je planirano, boraviti od 8. do 10. juna, odnosno, kako je ranije najavio, ići će se u Skupštinu Srbije između 12. i 18. juna.

On je 30. maja kazao da ima u vidu tri kandidata za svog naslednika na mjestu premijera. "Jedna opcija je neko iz SNS. Jedna opcija je SPS, odnosno Ivica Dačić", rekao je Vučić.

Bonus video: