UBRZAVAJU POSTUPAK

Zaev do kraja sedmice završava pregovore o novoj vladi Makedonije

Po informacijama iz SDSM i tih stranaka, dogovoreni su principi na kojima će reformska lada Zoran Zaeva raditi i počeli su pregovori i raspodela resora. U medijima su se pojavile mnogobrojne spekulacije o imenima mogućih ministara, ali zvaničnih potvrda nema
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2017. 19:54h

Mandatar za sastav vlade Makedonije, lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da se nada da će se do kraja ove sedmice završiti pregovore o koalicionoj vladi.

"Sve političke partije (parlamentarne većine) su se obavezale da ubrzaju postupak pregovaranja o novoj vladi i da u roku od 10 dana pregovori budu završeni", rekao je Zaev za kablovsku Televiziju 24.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu srijedu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice parlamentarne većine - DUI, Besa i Alijansa Za Albance.

Po informacijama iz SDSM i tih stranaka, dogovoreni su principi na kojima će reformska lada Zoran Zaeva raditi i počeli su pregovori i raspodela resora. U medijima su se pojavile mnogobrojne spekulacije o imenima mogućih ministara, ali zvaničnih potvrda nema.

Zaev je rekao da je učestovanje na sjutrašnjoj neformalnoj večeri koju u Briselu priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku bezbjednosti Federika Mogerini, prilika da se sretnu svi balkanski premijeri, i odlična mogućnost da se razgovara i o evropskoj perspektivi Makedonije.

Zaev je dodao da će u Briselu objasniti koliko će mnogo njegova vlada raditi na reformama i da se nada da će EU podržati zalaganje makedonskih građana za prijem Makedonije u EU.

Preporučujemo za Vas