Janković: Imenovanje Gašića u BIA posljedica Vučićeve politizacije tajnih službi

Gašić je sa mjesta ministra odbrane smijenjen 5. februara 2016. godine zbog seksističke izjave upućene novinarki TV B92 početkom decembra 2015. godine
125 pregleda 2 komentar(a)
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.05.2017. 14:03h

Predsjednik Pokreta "Slobodni građani Srbije" Saša Janković ocijenio je danas da najavljeno imenovanje Bratislava Gašića na mjesto direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) predstavlja politizaciju tajnih službi i banalizaciju državnog posla ali da tako nešto nikoga ne treba da začudi.

"Šta je čudno što je Gašić direktor BIA ako je predsjednik političke stranke koordinator svih službi bezbjednosti. Aleksandar Vučić je predsjednik političke stranke i istovremeno dobija operativna saznanja svih službi. Pa to je definicija definicije politizacije tajnih službi i odavno već u svim aspektima života neki amateri vode jako ozbiljne resore. Zašto bi oblast bezbjednosti bila izuzeta?", rekao je Janković agenciji Beta.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će Bratislav Gašić biti novi šef Bezbednosno-informativne agencije.

Gašić je sa mjesta ministra odbrane smijenjen 5. februara 2016. godine zbog seksističke izjave upućene novinarki TV B92 početkom decembra 2015. godine.

Janković je rekao da upravo profesionalci u službama ne žele da budu iskorišćeni i zloupotrebljeni i da se i u službe i u ostale državne institucije postavljaju ne samo potpuni amateri već i ljudi koji imaju samo jedan kvalitet - lojalnost prema Aleksandru Vučiću.

On je ocijenio da to traje već jako dugo i izrazio čuđenje što na mjesto zaštitnika građana, koju je nekada obavljao, već nije postavljen neki "istaknuti jastreb Aleksandra Vučića", koji se istakao pisanjem tvitova pod lažnim imenom, odnosno kao bot.

"Gospodin Gašić u BIA? Pa to je, u ovom momentu, njegovo prirodno stanište. U ovom momentu oni shvataju državu kao prirodno stanište a građani su višak", rekao je Janković.

Šutanovac: Stvara se policijsko-stranačka država

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac osudio je danas odluku premijera Aleksandra Vučića da na mjesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) postavi nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića jer se tom odlukom, kako je saopštio, "stvara policijsko-stranačka država".

"Bratislav Gašić nedostojan je bilo kakve javne funkcije, a sa njim na čelu BIA možemo da očekujemo nebrojane skandale i još opasnije potpunu politizaciju ove civilne agencije i nastavak stvaranja policijsko-stranačke države čiji je aparat odan samo i isključivo Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navodi se u saopštenju.

Šutanovac je istakao da će Gašić biti prvi visoki stranački funkcioner u istoriji koji će postati direktor BIA.

"Nije ovo prvi put da se na visoke državne funkcije, koje moraju da budu politički nepristrasne, postavljaju visoki funkcioneri SNS-a. Podsjećam da Narodnu banku Srbije vodi Jorgovanka Tabaković, takođe visoka funkcionerka te stranke, što nije u skladu sa zakonom", naveo je Šutanovac.

Predsjednik Demokratske stranke u saopštenju je naveo da je Gašić kao ministar "urušio Vojsku Srbije i cijeli sistem odbrane, ugrožavao vladavinu prava i zloupotrebljavao institucije".

"Nikada nećemo, ne smijemo i ne možemo da zaboravimo i da je bio glavni navigator srušenog helikoptera u kome su poginuli časni pripadnici vazduhoplovstva, kasnije označeni kao alkoholičari nedostojni svoga posla, ljekarsko osoblje i nedužna beba", saopštio je Šutanovac.

Bonus video: