ZLOUPOTRIJEBIO SLUŽBENI POLOŽAJ?

Istraga protiv Gruevskog: Omogućio nezakonito finansiranje VMRO-DPMNE?

Tužiteljka Fatime Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina
84 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 12:26h

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je danas istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog od 2009. do 2015.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni, kao predsjednik partije, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona eura.

Fetai je rekla da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona eura uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Dio od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dijela imovine, među kojima i sjedište partije u centru Skoplja.

Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmjernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smjela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeno 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo danas je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona eura. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.