Ivanić: Neće doći do otcjepljenja Republike Srpske, Srbija to ne bi podržala

On je kazao da predsjednik RS Milorad Dodik priča o tome "jer to lijepo zvuči i zato što nema o čemu drugom da govori"
59 pregleda 4 komentar(a)
Mladen Ivanić, Foto: Reuters
Mladen Ivanić, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2017. 10:49h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić izjavio je danas da neće doći do otcjepljenja Republike Srpske jer takav scenario nije realan.

"Neće doći do otcjepljenja Republike Srpske. Ima ljudi koji u to vjeruju, ali ja znam da to nije realno. Srbija to ne bi podržala zbog Kosova. Jasno je rečeno: nemate podršku", rekao je Ivanić za regionalnu N1 televiziju.

On je kazao da predsjednik RS Milorad Dodik priča o tome "jer to lijepo zvuči i zato što nema o čemu drugom da govori".

"Ja ga (Dodika) razumijem. Dok god pije vode, o čemu drugom da priča? O investicijama kojih nema? Ali moram reći i da neće biti Bosne i Hercegovine bez entiteta. Ko će mijenjati Ustav, jer mi sami to ne možemo dogovoriti?", upitao je Ivanić.

Govoreći o predlogu hrvatskih stranaka da se mijenja izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran bošnjačkim glasovima, on je ocijenio da Hrvati imaju pravo da izaberu svoje predstavnike u vlasti i da je potrebno pronaći mehanizam da im to bude garantovano.

"Ja sam najmanje zainteresovan za treći entitet, rekao sam to hiljadu puta. Ako imate problem izbora, a imate, onda je red da oni koji kažu da to nije dobro, ponude rješenje. Ako ovo što je (lider HDZ BiH Dragan) Čović predložio, nije dobro, red je da kažu šta je po njima rješenje. To ja očekujem", istakao je Ivanić.

Hrvatska demokratska zajednica BiH traži izmjene Izbornog zakona prema kome bi se dvojica članova Predsjedništva BiH, jedan Hrvat i Bošnjak, birali s područja Federacije BiH, i to uz uslov da dobiju dovoljnu podršku u opštinama gdje su Hrvati, odnosno Bošnjaci većina.

Na taj način bi se, kako je pojašnjeno, izbjeglo da pet puta brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH ponovno biraju hrvatskog člana Predsedništva kao što je to bilo u dva navrata kada je izabran Željko Komšić, od 2006. do 2014. godine.

S duge strane, ocjenjuje se da bi na taj način bila formirana "hrvatska izborna jedinica" ili "virtuelni treći entitet u BiH".

U predlogu izmjena izbornog zakona koje je iznio HDZ ne navodi se nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno poštovala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kojom je i predstavnicima nacionalnih manjima omogućeno kandidovanje za člana Predsjedništva BiH.

Bonus video: