Blajburg: Uhapšen zbog ustaške kape

Index.hr navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje
188 pregleda 4 komentar(a)
Komemoracija, Blajburg, Foto: Betaphoto/HINA
Komemoracija, Blajburg, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 13.05.2017. 17:49h

Austrijska policija je uhapsila starijeg učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape, a učesnici skupa, polako se razilaze, javio je hrvatski portal Index.hr.

Kako navode, prema procjenama HRT u Blajburgu je bilo oko 15.000 ljudi.

Učesnici su u Blajburg stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i još 50 iz Evrope, navode hrvatski mediji.

Uhapšeni muškarac je ranije dao izjavu za Index.hr.

"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obilježja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", rekao je on.

Index.hr navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje.

Ovaj portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je posljednjih godina austrijska policija pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspijevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle je potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnju misu koja je počela u podne predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a na komemoraciji su bili visoki zvaničnici koji su položili vijence.

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsjedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je ranije danas vijence i na groblju Dobrava kod Maribora, a zatim se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gdje se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održavala centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila vijenac kod spomenika na kojem piše 'Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990'".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina".

"Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi", tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15.000 i 20.000 pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjekstva u Austriju".

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da najdublje vrijeđa žrtve NDH to što je i ove godine ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, u Austriji, počast odala državna delegacija Hrvatske, na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem.

"Jasno je kao dan da Blajburg nije mjesto stradanja već mjesto obnavljanja ustaške ideologije i otvoreno žaljenje za NDH koja se u današnjoj Hrvatskoj većinski posmatra kao istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodnom državom a ne kao kvinsliška i genocidna tvorevina", navedeno je u pisanoj izjavi Linte dostavljenoj medijima.

On je naveo da je jedan od dokaza da se u Blajburgu polažu vijenci na grobnu tablu na kojoj piše "U čast i slavu poginule hrvatske vojske - maj 2015." a prevod na njemački glasi "U spomen palim Hrvatima – maj 1945."

"To znači da predstavnici hrvatske vlasti i katoličke crkve dolaze u Blajburg odati počast zločinačkom režimu a ne žrtvama", ocijenio je Linta i dodao da se ne smije pristati na "proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste".

On je ocijenio da se time šalje "sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mjesto gdje su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj".

"U Jasenovcu i desetinama drugih logora smrti, kao i na velikom broju drugih stratišta koji su postojali za vreme zločinačke NDH ubijeni su nevina djeca, žene i muškarci samo zato jer su Srbi, Romi i Jevreji. U Blajburgu su ubijeni zločinci koji su počinili genocid tokom Drugog svjetskog rata", navedeno jeu saopšzenju Linte.

Bonus video: