Ivanov: Od Zaeva očekujem garancije za unitarnost Makedonije

Vodeća stranka parlamentarne većine u Makedoniji, SDSM, danas je ponovila da Ivanov nema potrebe da čeka zakonom maksimalno predviđenih 10 dana i da što prije treba da dodijeli mandat za sastava nove vlade
0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.05.2017. 14:37h

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov ponovio je danas da od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i kandidata parlamentarne većine za premijera Zorana Zaeva očekuje da za dobijanje mandata garantuje jačanje unitarnosti države. "Predsjednik Ivanov očekuje od lidera SDSM da ispuni javno izgovorenu riječ da će zajedno sa koalicionim partnerima obezbijediti garancije za jačanje unitarnosti države i da će sve biti u saglasnosti sa Ustavom Makedonije", rečeno je agenciji MIA u kabinetu makedonskog predsjednika. Potvrđeno je i da je (drugo po redu) pismo novog predsjednika parlamneta Talata Džaferi u kojem se traži da Ivanov da mandat za sastav vlade Zaevu stiglo sinoć. Predsjednik Ivanov, dodaje se, ostaje pri stavu da takozvana "platforma iz Tirane" kao i bilo koji drugi dokument ili djelovanje suprotno ustavu me može da bude uslov, niti osnova za formiranje i rad vlade Makedonije.

Ponavlja se i da će Ivanov u odnosu na dodjeljivanje madata postupiti saglasno ustavu i uspostavljenoj praksi. Vodeća stranka parlamentarne većine u Makedoniji, SDSM, danas je ponovila da Ivanov nema potrebe da čeka zakonom maksimalno predviđenih 10 dana i da što prije treba da dodijeli mandat za sastava nove vlade. "Više ne postoje nikakve prepreke za dodjeljivanje mandata. Sva nerazumna objašnjenja Ivanova su pobijena razumnim koracima parlamentarne većine, koja je po svim zakonskim normama izabrala novog predsjednika", navodi se u saopštenju. Ističe se da je budući mandatar Zoran Zaev saopštio da je spreman da "reafirmiše program nove vlade, koji štiti unitarnost, da se obavezuje da će raditi saglasno ustavu i evroatlantskim perspektivama".

Zaev je ranije rekao da će pričekati nekoliko dana da ga Ivanov pozove kako bi mu dodijelio mandat, nakon čega će, ako ne dobije poziv, sam zatražiti prijem kod šefa države. Lider SDSM je nekoliko puta ponovio i da je spreman da sa partnerskim strankama dodje kod Ivanova i da mu ponovi da će njihova vlada jačati unitarnost Makedonije. Ivanov koji od početka marta odbija da dodijeli mandat Zaevu, poslije sastanka s visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem 1. maja, prvi put je zatražio od lidera SDSM da održi javno datu riječ i da pruži garancije da će njegova vlada raditi na jačanju unitarnosti Makedonije, a zatražio je i pomoć SAD kod uklanjanja prepreka. SDSM Zorana Zaeva je parlamentarnu većinu formirala sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance. Te četiri stranke su na poslaničkim izborima decembra prošle godine dobile 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mjesta. Formiranju vlade se suprotstavlja VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, stranka koja je na vlasti u Makedoniji posljednjih skoro 11 godina, od čega je osam godina bila u koaliciji sa DUI.

Bonus video: