Pala Vlada Kosova, Tači raspustio parlament

Očekuje se da već sjutra predsjednik Tači potpiše ukaz o zakazivanju prijevremenih poslaničkih izbora koji će najvjerovatnije biti 11. ili 18. juna
83 pregleda 0 komentar(a)
Kosovo, parlament, Foto: Beta-AP
Kosovo, parlament, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.05.2017. 16:21h

Skupština Kosova danas je sa 78 glasova za i 34 protiv izglasala nepovjerenje Vladi Isa Mustafe.

Za izglasavanje nepovjerenja glasali su i poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), koja je bila koalicioni partner u vladi premijera Ise Mustafe.

Poslije izglasavanja nepovjerenja, na Kosovu moraju da budu održani prijevremeni izbori najkasnije u roku od 45 dana od danas.

Poslanik Srpske liste Bojan Mitić rekao je agenciji Beta da su poslanici te liste glasali za razrješenje Vlade.

Predstavnici opozicije optužili su Vladu da nije ispunila svoja obećanja data tokom kampanje i da je stvorila nepovjerenje javnosti.

Tači raspustio parlament

Predsjednik Kosova Hašim Tači potpisao je danas ukaz o raspuštanju Skupštine Kosova, nakon što je izglasano nepovjerenje vladi premijera Ise Mustafe.

Tači bi mogao već sjutra da raspiše vanredne parlamentarne izbore, a odluka o raspuštanju parlamenta stupa na snagu od dana potpisivanja.

Ukoliko već sjutra predsjednik Tači potpiše ukaz o zakazivanju prijevremenih poslaničkih izbora, oni će se najvjerovatnije održati 11. ili 18. juna.

Han raročaran odlukom odbornika

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je danas žaljenje zbog izglasavanja nepovjerenja vladi u Skupštini Kosova i ukazao da političari i institucije ne smiju da izgube iz vida izazove pred Kosovom.

"Žalim zbog današnjeg glasanja o nepovjerenju vladi u Skupštini Kosova. Političke vođe, institucije ne smiju da izgube iz vida ogromne izazove s kojima se Kosovo suočava", napisao je Han na svom Tviter nalogu.

On je takođe dodao da ključni posao na vladavini prava, ekonomiji, dijalogu i liberalizaciji viza mora da se nastavi, za dobrobit građana.

Bonus video: