KRIZA U MAKEDONIJI

SDSM: Mandat Zaevu; VMRO-DPMNE: Makedonce proglasili Srbima

U Makedoniji je u toku politička kriza, jer je šef države Đorđe Ivanov odbio da povjeri mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu koji je formirao koaliciju sa strankom albanske manjine DUI
76 pregleda 3 komentar(a)
Makedonija, Vlada, Foto: Shutterstock
Makedonija, Vlada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2017. 12:12h

SDSM je ponovo pozvao makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da da mandat lideru te stranke Zoranu Zaevu.

Stranka je pozvala i suparničku VMRO-DPMNE da preuzme ulogu konstruktivne opozicione stranke.

Sa druge strane VMRO-DPMNE je saopštio da se etnički Makedonci osjećaju prevareno i izdano od strane SDSM koja želi da formira vladajuću koaliciju zasnovanu na "Tiranskoj platformi", dok je Zaev nedavno, kako se navodi, izjavio da su Makedonci i Bugari isti narod, a slično je rekao i za Makedonce i Srbe, prenosi MIA.

Kako je SDSM naveo u današnjem saopštenju, proces izbora nove vlade je započeo izborom predsjednika Parlamenta.

"Potvrdićemo našu posvećenost unitarnoj Makedoniji prije Ivanova i građani i nova vlada radiće u skladu sa Ustavom i evroatlantskom budućnošću države. Sve laži o navodnim pretnjama nacionalnim i državnim interesima, koje širi Nikola Gruevski iz ličnih razloga moraju da prestanu. Ivanov mora da se ponaša u skladu sa ustavom i pobuni protiv interesa gruevskog", navodi se u saopštenju.

Koalicija VMRO-DPMNE saopštila je danas da Zaev uživa u vrijeđanju Makedonaca, "koje deklariše i kao Bugare i kao Srbe u istom danu", kao i da građani žele prijevremene izbore koji bi omogućili formiranje vlade koja bi radila na ekonomskom napretku.

U Makedoniji je u toku politička kriza, jer je šef države Đorđe Ivanov odbio da povjeri mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu koji je formirao koaliciju sa strankom albanske manjine DUI.