Ovako je Vučić na ruskom čestitao Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen (YouTube)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 05.05.2017. 15:37h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je na ruskom jeziku Dan pobjede nad fašizmom.

On je rekao da je Dan pobjede jedan od najvažnijih dana za čovječanstvo.

"Ruski narod je podnio najveći teret Velikog otadžbinskog rata, i to će zauvijek ostati primjer izuzetnog junaštva i patriotizma. Svojim herojskim podvizima u Drugom svjetskom ratu on je uspio da uništi fašizam i spasi cijeli svijet od te sile mraka", rekao je premijer Srbije.

Naveo je da vojnici Crvene armije zaslužuju uvažavanje, poštovanje i vječnu uspomenu širom planete.

"Meni je drago što je i srpski narod, rame uz rame sa drugim narodima svijeta, dao svoj doprinos osvajanju mira i slobode. Čestitam Rusiji, ruskom narodu i cjelokupnom slobodoljubivom čovječanstvu Dan pobjede nad fašizmom. Živio Dan pobjede!"

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana.

Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Najveća parada održava se svake godine u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije.

Bonus video: