Zaev: Kad mu je bila ugrožena politička karijera, Vučić pokazao nacionalističke pozicije

"Nije tačno ni da sam prihvatio da tužim Srbiju za genocid, jer su za mene Srbi braća, to je za mene isti moj narod", rekao je Zaev za Kurir TV
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2017. 08:08h

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da niko nije tražio da po formiranju vlade uradi nešto protiv Srba ili bilo koje etničke zajednice i poručio da su Srbi i Makedonci bratski narod.

"Nije tačno ni da sam prihvatio da tužim Srbiju za genocid, jer su za mene Srbi braća, to je za mene isti moj narod", rekao je Zaev za Kurir TV.

On je rekao da Srbija zaslužuje podršku Makedonije zato što su Srbi i Makedonci pravoslavni, hrišćanski narodi i treba da pomažu jedni druge, a zatim podsjetio da je lider VMRO-DPMNE Nikola Guevski taj koji je glasao za pripadnost vjerskih objekata na Kosovu Albancima, za koje "znamo da nemaju ništa zajedničko sa njima".

"Tamo (na Kosovu) je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan", istakao je Zaev.

Uz navod da ga provladini mediji u Srbiji nazivaju albanskim slugom a upitan zašto nacionalistički krugovi više simpatišu Gruevskog od njega, Zaev je rekao: "Zato što u Srbiji postoji isto tako nacionalističko rukovodstvo gospodina (Aleksandra) Vučića".

"U Srbiji postoji isto tako nacionalističko rukovodstvo gospodina (Aleksandra) Vučića koji je deklarisao sebe kao lidera u regionu, ali prvom prilikom kad je došao do toga da je ugrožena njegova politička karijera pokazale su se sve njegove nacionalističke pozicije", rekao je Zaev.

On je rekao da na političare, uključujući i sebe, gleda kao na nešto prolazno i naveo da ne smiju da ostavljaju negativne posljedice između zemalja.

"Možda ću ovime što govorim da prozovem neke članove srpske vlade - neki ministri iz Srbije su mi prijatelji – da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti. Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniju. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je Brako u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, a Srbi i Makedonci su bratski narod i možemo mnogo više da sarađujemo. Evropa će nas voljeti više ako unaprijedimo našu saradnju", rekao je Zaev.

Povodom kritika upućenih jer sa Albancima želi da pravi vlast, on je rekao da je garnitura koja neće da preda vlast, 11 godina u koaliciji sa albanskim partijama – dvije godine sa DPA i devet godina sa DUI.

"Sa istim partijama sa kojima smo i mi sada napravili koaliciju i odakle je Talat Džafari. On je dugo bio predsjednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamjenik ministra odbrane u prethodnom periodu i to uopšte nije bilo sporno", podsjetio je Zaev.

Upitan za navode u medijima da je prihvatio Tiransku platformu i da postoji obaveza da se osudi genocid koji su Srbi počinili nad albanskim stanovništvom u Makedoniji od 1912. do 1956. godine on je rekao da je to dokument koji je zajednička izjava tri albanske partije sa kojima pregovaraju da naprave vladu.

On je rekao i da nisu tačni navodi da je spreman da podrži tužbu za genocid protiv Srbije što je navodno bio jedan od uslova partije DUI da ga podrže za mandatara.

"To nije tačno. Ja i ne znam da postoji takva izjava jer mi treba da dobijemo mandat da započnemo pregovore. Znači, mi još nismo pregovarali", dodao je Zaev.

Bonus video: