Vučić: Ne prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ali niko neće gaziti Srbiju

Vučić je kazao da je njegova molba zvaničnicima i službenicima u ministarstvima Srbije bila da naredna tri mjeseca ne putuju u Francusku
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2017. 11:19h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije prekinula diplomatske odnose sa Francuskom poslije odluke francuskog Apelacionog suda da odbije zahtjev za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinja, ali da neće dozvoliti da neko gazi Srbiju.

"Ne prekidamo diplomatske odnose, samo kažem, ne morate baš da idete na službeni put 90 dana u Francusku", rekao je Vučić novinarima poslije obilaska Rudarskog basena Kolubara, Polje D u Medoševcu.

Vučić je kazao da je njegova molba zvaničnicima i službenicima u ministarstvima Srbije bila da naredna tri mjeseca ne putuju u Francusku.

Istakao je da je jedina odluka Vlade Srbije bila protestna nota Francuskoj, ali da to nije "ništa strašno", jer, kako kaže, Srbija i Hrvatska su prošle godine razmijenile dvadesetak nota.

"Kako ste imali poštovanje prema srpskom pravosuđu kada je trebalo da se progone krivci za vašeg državljana (Brisa Tatona), a kako danas nemate povjerenje u srpsko pravosuđe kada je trebalo da se sudi Ramušu Haradinaju", upitao je Vučić.

Večernje novosti su u izdanju od subote, 29. aprila, prenijele da je Vlada Srbije naložila svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri mjeseca ne dogovaraju nikakve posjete i aktivnosti toj zemlji.

Kako su prenijeli, ta odluka je jedan u nizu odgovora na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtjev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, koji se sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Bonus video: