Brisel mora razmisliti o blokadi

"Ako se oružje podijeli kao 2001, brzo bi se došlo do ambisa građanskog rata“, rekao je Fejt
5 komentar(a)
Makedonija, Foto: Beta-AP
Makedonija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.04.2017. 06:40h

Nacionalisti u Makedoniji se „igraju vatrom“ odbijajući da predaju vlast i Evropska unija bi trebalo da razmotri obustavljanje procesa pristupa kako bi prekinula opasnu situaciju, rekao je Piter Fejt, bivši izaslanik koji je pomogao da se izbjegne rat u toj državi.

U nasilju koje se desilo u četvrtak kada su demonstranti upali u Sobranje nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO DPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsjednika skupštine, povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

Najozbiljnije je povrijeđen lider i poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, a povrijeđen je i vođa parlamentarne većine i kandidat za premijera Zoran Zaev.

Fejt, koji je kao izaslanik NATO-a za Balkan pomogao u postizanju mirovnog sporazuma nakon višemjesečnih sukoba između makedonskih snaga bezbjednosti i etničkih albanskih gerilaca 2001, upozorio je na opasnost od dalje eskalacije.

„Nacionalisti se igraju vatrom. Mogu da zamislim sljedeći korak, ali ne daj Bože, ako se oružje podijeli i cirkuliše kao 2001, brzo bi se došlo do ambisa građanskog rata“, rekao je Fejt za Rojters. Fejt je bio i izaslanik EU na Balkanu, a trenutno je visoki diplomatski savjetnik u Evropskom institutu za mir.

Ovaj holandski diplomata je ukazao na to da EU razmatra kaznene mjere.

„Ima možda prostora za sankcije, neku vrstu zabrane putovanja ili finansijske mjere, koje bi bile usmjerene direktno protiv lidera VMRO,“ rekao je Fejt. Na pitanje da li se on zalaže za uvođenje sankcija ili da li ih razmatra EU, Fejt je rekao: „Mislim ovo drugo“.

I njemački ministar Zigmar Gabrijel je nagovijestio moguće kazne, rekavši novinarima na Malti: „Šaljemo jasne signale..ali naravno ima puno mjera za koje se nadamo da neće biti aktivirane.“ Fejt je kazao da nacionalisti lidera VMRO-DMPNE Nikole Gruevskog „jednostavno ne slušaju“.

„Da li ćemo da nastavimo ovu šaradu ili ćemo da povučemo crtu i kažemo da je pristupni proces završen ili da je pri tome? To je pitanje sa kojim bi se, prema mom mišljenju, trebalo suočiti,“ rekao je Fejt.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mjestu predsjednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Njemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija, kao i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i VMRO DPMNE.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhiu u petak je izrazio žaljenje zbog toga što se desilo, ističući da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj dio posla jer su pod uticajem političkih stranaka.

Zaev je preksinoć rekao da očekuje da predsjedavajući konstitutivne sjednice Sobranja Trajko Veljanovski do utorka preda Džaferiju vođenje parlamentom.

Lider SDSM-a je istakao da će nakon toga Džaferi od predsjednika Makedonije zatražiti mandat za formiranje vlade.

„Ivanov tada ima 10 dana da mi da madat. Zna da većina mora da pokuša da izabere premijera”, rekao je Zaev, ističući da i dalje namjerava da dobijanje mandata bude mirnim putem uz poštovanje procedura.

Dodao je, međutim, da postoje i alternativne metode da Makedonija dobije vladu.

SAD, EU, OEBS i NATO pozivaju da se kazne odgovorni za napad

SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije su osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspjele da ga spriječe niti su obezbijedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima koji su bili prisutni.

„Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije predstavlja napad na samu demokratiju. Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi a organizatori i počinioci napada izvedeni pred pravdu kao i da će sudovi nezavisno djelovati. Takođe očekujemo da će državne institucije brzo izvući nužne posljedice i preduzeti odgovarajuće akcije“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ulice oko Sobranja u centru Skoplja, koje je policija blokirala nakon nereda, juče su otvorene za saobraćaj. Oko zgrade je i dalje pojačano policijsko prisustvo, a uklonjeni su šatori koje su postavile pristalice VMRO DPMNE, koje od početka marta protestuju kako bi spriječile da SDSM Zorana Zaeva formira vladu.

Policija je zbog nereda u i oko Sobranja privela osam osoba, a kako je rečeno, obezbijeđen je i video-materijal osoba koje su izazvale nerede i nasilje.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane.

Bonus video: