U ČETVRTOM KRUGU GLASANJA

Iljir Meta novi predsjednik Albanije

Meta (48), koji je bio jedini predložen kandidat, vođa je Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je manji partner u vladajućoj koaliciji
3 komentar(a)
Iljir Meta, Foto: Beta-AP
Iljir Meta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.04.2017. 18:41h

Parlament Albanije izabrao je danas kandidata vladajuće koalicije Iljira Metu za predsjednika države nakon što je vlast odustala od postizanja konsenzusa s opozicijom koja odbija dijalog.

Za izbor Mete, kojeg je kandidovala vodeća Socijalistička partija premijera Edija Rame, glasalo je 87 poslanika, a protiv su bila dva.

Meta je do sada bio predsjednik parlamenta koji ima 140 mjesta, a za izbor mu je bila potrebna podrška 71 poslanika.

On je izabran u četvrtom krugu glasanja, a u prethodna tri kruga, održana ove i prošle nedjelje, nije bilo predloženih kandidata, pošto je vladajuća lijeva koalicija željela da u vlasti učestvuje i opozicioni desni centar kako bi se postigao širi konsenzus u zemlji.

Meta (48), koji je bio jedini predložen kandidat, vođa je Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je manji partner u vladajućoj koaliciji.

"Daću sve od sebe da opravdam povjerenje koje ste mi ukazali, da (služim) svim građanima Albanije, Ustavu Albanije, najvažnijim interesima stabilnosti i bezbjednosti zemlje i njene evropske budućnosti", rekao je Meta poslije izbora za predsjednika.

Meta, kojem je na izboru prva čestitala ambasada SAD u Tirani, zvanično će preuzeti funkciju od dosadašnjeg predsjednika Bujara Nišanija u julu.

Predsjednička funkcija u Albaniji je pretežno ceremonijalna, a predsjednik može da bude biran najviše dva puta na period od pet godina.

Meta (48) je od 2013. godine bio predsjednik parlamenta, sa 30 godina postao je najmlađi albanski premijer u istoriji, a obavljao je i funkcije ministra spoljnih poslova i ekonomije Albanije.

Preporučujemo za Vas