Makedonija: Smijenjen šef operativnog štaba

To je saopštio danas na konferenciji za novinare pomoćnik državnog sekretara za odnose sa javnošću u MUP Jordan Lamanovski
0 komentar(a)
Makedonija, Vlada, Foto: Shutterstock
Makedonija, Vlada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2017. 17:47h

Šef javne bezbjednosti makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Mitko Čavkov smijenjen je sa mjesta šefa operativnog štaba u MUP-u, pri čemu je najavljeno da će te poslove ubuduće obavljati ministar policije Agim Nuhiju.

To je saopštio danas na konferenciji za novinare pomoćnik državnog sekretara za odnose sa javnošću u MUP Jordan Lamanovski.

Lamanovski je rekao da postoji video materijal o sinoćnjem nasilju u Sobranju, koji će biti korišten za identifikaciju i sankcionisanje pripadnike policije koji nijesu izvršili zadatak u skladu sa zakonom, prenose agencije.

Ministar policije Nuhiju optužio je ranije danas Čavkova da u kritičnim trenucima tokom jučerašnjeg dana nije bio dostupan, a da ga je "mnogo puta tražio".

I Nuhiju najavio ostavku

Iako je bilo najavljeno da će Nuhiju biti nasljednik Čavkova na mjestu šefa javne bezbjednosti, on je najavio da će se iz moralnih razloga povući i sa sadašnje funkcije ministra policije.

Na konferenciji za novinare, on je izrazio žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u Ministarstvu nijesu obavile svoj dio posla.

Nuhiju je rekao da će odobrenje da podnese ostavku zatražiti od lidera svoje partije - DUI Alija Ahmetija i da će obezbijediti uslove za miran transfer vlasti.

Nuhiju je osudio sinoćne nemire u Sobranju i istakao de dio struktura MUP-a nije obavio posao i da će za to morati da snose odgovornost, prenosi Beta.

Posebno je ukazao da se to odnosi na direktora Biroa za javnu bezbjednost Mitka Čavkova (kadar VMRO DPMNE), koji je nadležan za uniformisane policajce i koji je rukovodio Operativnim štabom MUP-a.

"Želim da istaknem da je, nažalost, očigledno da u strukturama MUP politički uticaj ima veliku ulogu. Dio zaposlenih umjesto da poštuje zakone i izvršava obaveze postupa po naredbama političkih centara", rekao je ministar policije Makedonije.

Nuhiju je dodao da to mora da bude kažnjeno i istakao da je uključena unutrašnja kontrola i da će biti tražena odgovornost svih koji nijesu postupili po zakonu, uključujući i sve iz Operativnog štaba.

Bonus video: